szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar alkotók nyerték a 26. alkalommal megrendezett amszterdami „Imagine” filmfesztivál rangos díjait. Az amszterdami seregszemle Vranik Roland Adás és Sopsits Árpád A hetedik kör című magyar játékfilmeket díjazta, mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült – jelentette be a Magyar Filmunió.

A szombat esti díjátadóval véget ért filmfesztivál zsűrije Ezüst Mélies-díjjal méltatta Vranik Roland Adás című utópiáját a képernyők nélküli világról. A világhírű francia filmrendező, színész, producer, forgatókönyvíró, operatőr Georges Mélies-ről elnevezett díjat az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetsége (EFFFF) adja ki kontinensünk legfontosabb fantasztikus film fesztiváljain.

Az amszterdami díjnak köszönhetően Vranik Roland filmje bekerült az Arany Mélies-díjra jelöltek közé, mely elismeréssel a legjobb európai fantasztikus filmet díjazzák majd októberben a spanyolországi Stiges-ben.
Az Adás-t a Filmpartners gyártotta a Laokoon Film és a TV2 koprodukciójában, producere Pataki Ági és Kovács Gábor volt.

Sopsits Árpád A hetedik kör című amatőr gyerekszereplőkkel forgatott drámája a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról a neves holland szakmabeliekből álló zsűri Fekete Tulipán díját nyerte el Amszterdamban. Sopsits Árpád filmje a Hunnia Filmstúdióban készült, producere Sándor Pál volt.

Az „Imagine”" fesztivál az elmúlt két évben készült fantasztikus filmek javát – több mint negyven játékfilmet és számos rövidfilmet – vonultatott fel április 14-24. között a Kriterion filmszínházban Amszterdamban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Minden uniós vakcinakutatásban részt vesz Magyarország

Minden uniós vakcinakutatásban részt vesz Magyarország