szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Először látható Anna Frank összes feljegyzése az amszterdami Anna Frank-házban - ott, ahol a kislány egykor megírta őket.

Az amszetrdami múzeumban szerdától lesznek láthatóak a kéziratok egy külön erre a célra kialakított teremben, amelyet a múzeum alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között Beatrix holland királynő fog megnyitni. A Pinsengracht 263-as szám alatt álló házban már évek óta látható Anna Frank világhírű, piros-fehér kockás füzete, amelyet a naplójának tartanak. A Németországból Hollandiába menekült zsidó Frank család a nácik elől egy amszterdami raktárház felső szintjén kialakított rejtekhelyen bújt el, itt írta le 1942 és 1944 között tapasztalatait és gondolatait a tizenéves Anna. Itt áll a mai múzeum is. A családot 1944 augusztus 4-én fogták el, vélhetően elárulták őket. Mindannyiukat koncentrációs táborba hurcolták, a megpróbáltatásokat egyedül a családfő élte túl. 

A Frank család két segítője, Miep Gies és Bep Voskuijl az életükkel játszva mentették meg Anna feljegyzéseit. A háború után azonban már csak Otto Franknak, a kislány édesapjának tudták visszaadni a naplót, mivel a lány tizenöt évesen a bergen-belseni koncentrációs táborban tífuszban meghalt. Otto Frank rendszerezte, kommentárokkal egészítette ki, majd 1947-ben kiadta a naplót. A könyvet azóta szinte minden nyelvre lefordították, színdarab, opera és film készült belőle, számos országban kötelező iskolai olvasmány. A napló hitelességét sokan kétségbe vonták, hivatkozva a tizenhárom éves lánytól szokatlan gördülékeny stílusra és az érett kézírásra, de komoly vizsgálatok cáfolták a kételyeket. 

A jegyzetek, füzetek és több száz különálló oldal Otto Frank tulajdonában maradtak 1980-ban bekövetkezett haláláig. Ezt követően a végrendeletnek megfelelően a Holland Háborús Dokumentációs Intézetbe (NIOD) kerültek. Az Anna Frank Alapítvány és az NIOD közti megegyezés értelmében néhány hónapja átadták a kéziratot a pilsengrachti múzeumnak, és előkészítették a kiállítás anyagát. Hans Westra, az alapítvány igazgatója elmondta: céljuk, hogy minél több ember nyerjen betekintést az eredeti kéziratba. Évente több mint egymillió látogató érkezik az intézménybe: Anne Frank világszerte a háború által elpusztított ifjúság szimbóluma lett.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Európa legnagyobb porcelánkiállítása

Sisi utazó bidéje, Napóleon Medici porcelán tányérja és Nagy Katalin cárnő étkészlete is látható azon a nagyszabású porcelánkiállításon, mely szombaton nyílt meg a bajorországi Selb és Hohenberg an der Eger városokban.

Véres vízharcok dúlnak Amerikában – ilyen lesz a jövő

Véres vízharcok dúlnak Amerikában – ilyen lesz a jövő

Ehrlacher nyerte a túraautó-világkupa második futamát a Hungaroringen

Ehrlacher nyerte a túraautó-világkupa második futamát a Hungaroringen

2,2 millió hirdetést blokkolt a Facebook, az amerikai elnökválasztás tisztaságába nyúltak volna bele

2,2 millió hirdetést blokkolt a Facebook, az amerikai elnökválasztás tisztaságába nyúltak volna bele