Tetszett a cikk?

Ma kezdődik a Mediawave, a fényírók fesztiválja Szombathelyen. A nemzetközi film- és zenei fesztivál - amely idén költözött Győrből Szombathelyre - idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Az összművészeti fesztivál továbbra is ötvözni kívánja a hagyomány és a modern tiszteletét, szem előtt tartva, hogy a Mediawave két alappillére a film és a zene. A programkínálat az új helyszínnek is köszönhetően idén táncprogramokkal, képzőművészeti kiállításokkal bővül.

A huszadik Mediawave programjába idén a 81 országból beérkezett 1173 nevezés közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került be. Vetítik majd Peter Greenaway és Mika Kaurismaki új játékfilmjét is. A versenyprogramok mellé számos szakmai rendezvény is társul, A valóság túlélése (a dokumentumfilm választása) címmel kerekasztal-beszélgetést szerveznek, valamint egy nemzetközi konferenciát is tartanak az együttműködési lehetőségekről. Idén az elmúlt 20 év legjobb filmjeit is levetítik a szombathelyi Agóra Savaria Filmszínházban, ahol péntek este nyolc órakor tartják a fesztivál hivatalos megnyitóját.

A fesztiválhoz ötödik éve önálló alkotóelemként kapcsolódik a nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyek filmes, fotós és zenei szekciója Passport Control 18 elnevezéssel. A rendezvény az idén hangsúlyosan foglalkozik a roma integrációval és az együttműködés lehetőségeivel. A zenei programok közül kiemelkedik a Thanks Jimi Fesztivál, amelyet Stevie Salas amerikai gitáros vezet, az elmúlt évek legendás győri koncertjeire pedig Iva Bittová fellépése emlékeztet majd. Május 7-én ingyenes koncertet ad a 16 évnyi szünet után visszatérő funk-soul legenda, Gil Scott Heron énekes, költő, a Deti Picasso pedig Grencsó Istvánnal áll színpadra. Ezen a hétvégén a Mediawave keretében kapcsolódnak a Tánc Világnapjának megünnepléséhez is; pénteken a latin, szombaton a modern táncoké, vasárnap pedig a néptáncé lesz a főszerep.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája