szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy héttel századik születésnapja előtt szerdán elhunyt Giulietta Simionato, az opera műfajának királynője, a huszadik század egyik legnagyobb hangja.

Az olasz énekesnő a Maria Callas Társaság tiszteletbeli elnökeként dolgozott élete utolsó időszakában. A bécsi Staatsoper leköszönő igazgatója, Ioan Holender az utolsó és szinte mindenkit felülmúló operaszínpadi egyéniségként méltatta a világhírű mezzót. Komlósi Ildikó is az ő növendéke volt. Mint a világjáró magyar énekesnő az MTI-nek elmondta, Simionatóval egy fontos vonás, az elegancia tűnt el a opera világából. 

Giulietta Simionato 1962-ben
©

Az itáliai énekesnő 1927-ben Rovigóban debütált, majd 1936-tól már a milánói Scalában kapta sorra a legjelentősebb mezzo szerepeket. A bécsi közönségnek 1957-ben mutatkozott be, s az osztrák fővárosban azután rendszeresen fellépett, 1965-ig 130-szor állt a színpadon. Munkásságát Bécs 2000-ben aranymedállal ismerte el.

Bécsben és szerte a világon, a hatvanas években Budapesten is hatalmas sikerrel énekelt. Játszotta a Trubadúr Azucenáját, a Carmen címszerepét, Cherubinót a Figaro házasságában, Ebolit a Don Carlosban, Santuzzát Parasztbecsületben, Mrs. Quicklyt a Falstaffban - szinte valamennyi nagy Verdi- és Puccini-hősnőt. 

Öt évadban a Salzburgi Ünnepi Játékok, tíz nyáron át a Veronai Aréna programjának meghatározó egyénisége volt. Míg ő is legendává vált, legendás karmesterekkel dolgozott: Karajannal és Furtwänglerrel, Toscaninivel és De Sabatával, Kubelikkel és Bruno Walterrel. 

A bécsi operaház a műfaj királynője előtti tisztelgésként csütörtöki Carmen-előadását Giulietta Simionatónak szenteli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Elhunyt Ágai Karola

Elhunyt Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. A Kossuth-díjas énekművészt hétfő hajnalra virradóra, életének 83. évében érte a halál. Temetéséről később intézkednek, Ágai Karolát az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Az Index új társtulajdonosa szerint „a függetlenség kérdése szubjektív”

Az Index új társtulajdonosa szerint „a függetlenség kérdése szubjektív”