szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt Huszár Klára operarendező, a zenei szakíróként és műfordítóként is ismert művészt 91 éves korában vasárnap érte a halál - tudatta Várkonyi Judit, a Magyar Állami Operaház sajtófőnöke.

Huszár Klára 1919. május 29-én született a budai Krisztinavárosban. Gyermekkora színterének képeit a Krisztinavárosi madrigál című memoárjában rajzolta meg. Első, ének-zene tanári diplomáját 1942-ben szerezte a Zeneakadémián, majd 1956-ban operarendezőként is diplomázott. 1947-től 1951-ig a Magyar Rádió munkatársa, az ifjúsági osztály vezetője volt. 1956-ban a Magyar Állami Operaházhoz szerződött, ahol először segédrendezőként, majd 1971-től 1981-ig rendezőként dolgozott. Hagyományos, modern és ritkán játszott, elfeledett műveket egyaránt színpadra állított. Hiánypótló szakkönyvet írt 1970-ben az operarendezés elvi, történeti, gyakorlati kérdéseiről, kiemelkedő rendezői életművek elemzésével. Munkásságát Erkel Ferenc-díjjal (1973) és érdemes művészi (1977) címmel ismerték el. Főbb rendezései közé tartozik Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló; Menotti: A telefon; Haydn: Aki hűtlen, pórul jár; Cimarosa: Titkos házasság; Rossini: A török Itáliában című műve.

Huszár Klára és férje, Devecseri Gábor költő nevéhez fűződött az 1960-as években kezdeményezett, majd az 70-es években kibontakozott iseumi nyári játékok sorozata. Az egykori római Borostyánkő út mellett fekvő szombathelyi Iseum, a Kárpát-medencei Ízisz kultusz fontos emléke adott helyet a nyári drámai és operaelőadásoknak, Mozart A varázsfuvola című operája mellett bemutatták Gluck Iphigenia a tauruszok földjén című művét és Devecseri Gábor költői kiegészítéseivel a csak töredékben fennmaradt Mozart-alkotást a Thamos, Egyiptom királyát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint