szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az operaszínpadok ünnepelt primadonnája, Edita Gruberová úgy határozott, hogy repertoárjáról még az 1990-es években száműzött Violettát, Verdi Traviatájának tragikus sorsú hősnőjét – utoljára a New Yorki Metropolitanben énekelte Carlos Kleiber vezényletével – ismét felveszi műsorára.

Edita Gruberová első szerződése 1968-ban épp erre a népszerű szoprán szerepre szólt - Verdi Traviátájában Violettát énekelte - a besztercebányai szinháznál. Ezt követően számos alkalommal hatalmas sikerrel alakította a világ jelentős operaházaiban és most 63 esztendősen úgy érzi, hogy a karrierje során szerzett tapasztalattal a háta mögött még élethűbben, gazdagabban lesz képes életre kelteni Violettát. Az egy ideje leginkább Donizetti és Bellini szerepekben tündöklő Gruberovának mindig is szíve csücske volt Violetta. „Az első felvonás nagyáriáját sokszor énekeltem hangverseny-programjaimon” - nyilatkozta korábban.

Gruberová november elején a hamburgi Staatsoperben lép fel újra hosszú szünet után két estén is ebben a szerepben, azután decemberben a müncheni Philharmonie-ban, végül a bécsi Musikvereinben koncertelőadásokon lesz Traviata. Ezeken az estéken a fiatal szlovák tenor, Pavol Breslik énekli Alfréd, Paolo Gavanelli pedig az öreg Germont szólamát, vezényel Marco Armiliato.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó