szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan olvashatók lesznek Benito Mussolini 1935-39 közötti feljegyzései, mivel ősszel kiadják a történészek által vitatott eredetű kéziratot.

Öt éven át mindennap naplót írt a Duce az olasz Vöröskereszt által kapott naptárokba fekete tintával, és bár sorait kézzel írta, keveset javított a szövegen. Alig húzott át szót vagy törölt ki mondatot  A szöveg az ötvenes éveiben járó fasiszta vezér személyes benyomásait őrizte meg, és számos meglepetést tartogat. Az utolsó hónapok feljegyzései arról tanúskodnak, hogy Mussolini egészen 1939-ig tartott a háborútól, és minden eszközzel megpróbálta elhárítani. A kevesek, akik már olvasták a naplókat, azt állítják, megdöbbentő, milyen véleménnyel volt Mussolini a hozzá hű katonai vezetőkről.

A Duce naplói novemberben jelennek meg a Bompiani kiadó gondozásában. Három éve tudni létezésükről, de a kiadónak mostanra sikerült megállapodni a naplók megtalálójával és Mussolini örököseivel. Mussolini naplói (I diari di Mussolini) címmel, összesen öt kötetben adják ki, novemberben az elsőt, majd félévenként mindig újabbat publikálnak.

Olaszország a második világháború óta kereste Mussolini naplóit. Több hamisítvány került elő, például az a harminc kötet, melyet 1957-ben anya és lánya, Rosa és Amalia Panvini talált meg szintén vöröskeresztes naptárak oldalaira feljegyezve. Ezt a hamis naplót az olasz bíróság bezúzásra ítélte. Ugyanez lett a sorsa a fasiszta Roberto Farinacci 1943-as naplójának: a Rizzoli kiadó a kész könyvet semmisítette meg.

A tekintélyes könyvgyűjtőként ismert Marcello Dell'Utri kormánypárti szenátor 2007-ben jelentette be, hogy megtalálta Mussolini naplóit. Kezdetben annyit árult el, hogy a füzeteket annak a partizáncsoportnak az egyik tagja őrizte meg, mely 1945 áprilisában elfogta a menekülő Ducét. A partizánt azonosították: a svájci állampolgár Lorenzo Bianchiról, ellenállónevén Renzóról volt szó, aki 1988-ban bekövetkezett haláláig egy kaszinóban krupiéként dolgozott. Dell'Utri felfedezését az olasz történelemtudósok és a sajtó is kétkedéssel fogadta. Ugyanezt a kéziratot a kilencvenes évek elején a londoni Sotheby's aukciós ház szakértői hamisnak tartották. A Bompiani mégis üzletet látott a naplók publikálásában. 

"Egy könyvkiadónak nem kell eredetiségi tanusítványt adni. Néhány tudós hamisnak tartja, a Mussolini család szerint a naplók számos személyes részletet tartalmaznak, melyeket senki más nem tudott volna kitalálni" - hangúlyozta a Bompiani igazgatója Elisabetta Sgarbi. A naplók kiadásával végre egészében megismerjük az eddig csak részletekben kiszivárogtatott szöveget - írta a Corriere della Sera című napilap kulturális rovata, mely a kézirat származásáról folyó vitánál aggasztóbbnak tartja azt, hogy a fasiszta Musssolini a mai napig kiadói érdekességnek számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

A hétéves festőzseni képei milliókért keltek el

A hétéves Kieron Williamson festészetének csodájára jár a világ, és a rajongói nem restek képeiért font- és dollárezreket kipengetni. A legutóbbi kiállításán fél óra alatt 150 ezer brit fontért cseréltek gazdát a művek.

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket