szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tegnap adták át Salzburgban az Ünnepi Játékok első ízben meghirdetett karmesterversenyének fődíját a 26 esztendős – apai ágon iráni származású – freiburgi születésű, német David Afkhamnak – tudósított az osztrák Die Presse napilap.

A 15 ezer euróval, továbbá számos fellépési lehetőséggel együtt járó díjra 81-en aspiráltak, köztük tizenhat nő. A Nestlé által finanszírozott díjjal különlegesen tehetséges fiatal dirigenseket kívánnak támogatni. A tíz tagú nemzetközi zsűri, élén az osztrák Franz Welser-Möst elnökkel, illetve a francia Pierre Boulezzel - a verseny védnökével - koncerteken hallgatta meg a jelentkezőket, és az ott hallottak alapján hozta meg döntését. Afkham Lisszabonban a Gulbenkian zenekart dirigálta és főként nagyszerű ütéstechnikájával, valamint zenei biztonságával állította maga mellé a zsüritagokat.

©

A freiburgi zenekadémia zongora, zeneelmélet, és karmesterszakán tanuló Afkham már 2002-ben első díjat nyert a „Jugend Musiziert” elnevezésű németországi országos zongorista versenyen. Dirigensi tanulmányait Weimarban fejezte be, miközben Bernard Haitink mellett asszisztenskedett a chicagói szimfónikusoknál és az amszterdami Royal Concertgebouw zenekarnál. Később betanító karmesterként Valery Gergiev mellett is tevékenykedett a londoni szimfónikusoknál, valamint a Los Angelesi Filharmonikus Zenekarnál. Négy testvére közül rajta kívül egyedül Micha lett profi muzsikus, ő a Berlini Filharmónikusok hegedűse.

Afkham, immáron karmesterverseny-győztesként most szombaton a salzburgi fesztiválon mutatkozik be a Felsenreitschuléban a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar élén. A programban, amelyet maga állított össze, Beethoven és Sosztakovics egy-egy darabja mellett elhangzik Ligeti György Atmosphéres című kompozíciója is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő