szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a tavalyi rekord nem dőlt meg, idén is nagyon sokan, összesen 382 ezren voltak a Sziget fesztiválon; az utolsó szigetelők ezekben az órákban hagyják el az egyhetes rendezvény területét, az óbudai Hajógyári-szigetet.

A látogatók száma a tavaly felállított 390 ezres rekord közelében volt. A legtöbben szombaton szórakoztak a Szigeten, akkor 72 ezren voltak kint, ami csaknem elérte a 75 ezres telt házat, a vasárnapi zárónapon pedig 69 ezren szórakoztak a helyszínen - mondta Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke hétfőn. A Sziget fesztivált tizennyolcadik alkalommal rendezték meg, és - ahogy Gerendai Károly ügyvezető előző nap közölte - várhatóan idén is nyereséges lesz. 

A fesztivál idején mintegy 2500 embert kellett az ambulancián ellátni, a Sziget egyéb részein pedig tovább ezret - mondta Szeles Géza, az egészségügyi szolgálat vezetője. "A legjellemzőbb esetek a végtagtörések, ficamok és rándulások voltak, szerencsére súlyos eset nem történt. Idén nem volt sok légúti megbetegedés. Az elején, talán a nagyszínpad elé leszórt homok miatt kicsit porosabb volt a Sziget, mint tavaly, de aztán ezt elintézte az utolsó három nap esőzése" - tette hozzá Szeles Géza.

A legnagyobb programhelyszíneken már éjszaka megkezdődött a színpadok bontása, és reggel óta mindenütt zajlanak a munkálatok. Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője elmondta, hogy a tervek szerint öt nap alatt bontják le a technika nagy részét, a "teljes levonulás" nyolc-tíz nap alatt történik meg, ezalatt több ezer köbméter szemetet kell eltávolítani.

"A terület a fesztivál előtt a nagy esőzések, és ebből következően a talajstruktúra javítása miatt nem volt olyan jó állapotban, mint az elmúlt években, de a járólapokból hasonló mennyiséget raktunk le, mint korábban" - mondta a technikai vezető, aki kitért arra is, hogy a sziget egy fővárosi közpark, amelynek helyreállítási folyamata több részből áll. Ide tartozik a szigeten található közforgalmi utak esetleges sérüléseinek kijavítása, valamint a zöld terület rekultivációja, a füvesítés, a cserjék ültetése. Benis Dániel hozzátette: a Főkert az eredeti állapot visszaállítását követeli meg tőlük, a fű már a téli fagy beállta előtt meg tud annyira erősödni, hogy tavasszal már szép gyep alakul ki a területen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sebők János Vélemény

Duisburg után: mennyire biztonságos a Sziget?

Szakértők szerint a duisburgi tragédia épp olyan vízválasztó a showbizniszben, mint a Heysel stadionban lezajlott dráma volt 1985-ben a labdarúgás világában. A rendezőket minden bizonnyal a protokollok átírására, a biztonsági rendszabályok újragondolására kényszeríti. Szükség van-e további óvintézkedésekre a Szigeten is? – kérdeztük Benis Dánielt, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda háttértechnikai vezetőjét.

hvg.hu Nagyítás

Folyamatosan érkező képzuhatag a Szigetről – Nagyítás fotógaléria

Az idei Sziget fesztiválról készült Nagyítás galériánkkal a régmúlt idők játékkamerái, a fotózás hétköznapi öröme előtt szeretnénk tisztelegni. A többnyire teljesen műanyagból, hatalmas mennyiségben készült fényképezőgépek kielégítették a tömegek vágyát, hogy fotókon örökíthessék meg élményeiket. A műanyag lencsék által létrehozott különleges atmoszféra a profi fotósokat is gyakran inspirálta egyszerűségével. A filmes kor megszűntével az okostelefonokra telepíthető alkalmazások által terjed tovább a régi Lomo és Holga fényképezőgépek hangulata.

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány