szerző:
MTI

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) restaurálják a nagyváradi színház felújításakor előkerült "időkapszulát", melyet a színház 1900. október 15-iki avatásakor helyeztek el - közölte a fővárosi intézmény kedden.

Mint írják, augusztus 30-án került a könyvtárba az "időkapszula", melyre egy héttel korábban a felújítás alatt álló Nagyváradi Állami Színház előcsarnokában bukkantak. A lelet 110 éves iratokat tartalmaz, melyek halaszthatatlanul restaurálásra szorulnak. Mivel megtalálásakor a henger alakú fémtartály fedele már sérült volt, Nagyváradon nem nyúltak hozzá a dokumentumokhoz, a város alpolgármestere, Bíró Rozália az OSZK segítségét kérte.

Budapestre érkezésük óta a dokumentumokat ellenőrzött körülmények között kivették a fémhengerből, így megkezdődhetett az állapotfelmérés és konzerválás első fázisa. Kiderült, hogy a lelet öt papírdokumentumból, egy pergamen oklevélből, valamint egy külső, ezeket összefogó, viaszpecséttel ellátott borítópapírból áll. A pecséten "Nagyvárad város közönsége" felirat található, a pergamenből készült, kéziratos Zárkő elhelyezési oklevél szövege aranyozással és színes festéssel készült.

A papír iratköteg öt, külön címmel ellátott ívet tartalmaz. A színházépítésre felügyelő bizottság, a Nagyvárad város színügyi bizottsága, a Nagyvárad város törvényhatósági bizottsági tagjainak névsora az 1900 évre, a Nagyvárad város tanácsa az 1900 év október havában, illetve a Jegyzőkönyv (326/12379) című ívek konkrét szöveges tartalma egyelőre nem ismert, hiszen a szigorú konzerválási feltételek miatt, illetve a további sérülések elkerülése végett az összetapadt lapok szétválasztása csak a fokozatos kezelések után következhet - mutatnak rá a közleményben.

A henger alakú bádogszelencét, mely 1900. október 15-én került a Szigligeti Edéről elnevezett színház megnyitása és rendkívüli díszközgyűlése alkalmából egy úgynevezett zárkő alá, a korabeli napilapok tudósításai szerint egy üvegtartálynak is védenie kellett volna. Ennek nyomait azonban a helyszíni kiemelés nem igazolta.

A nehézségek ellenére az OSZK reményei szerint az ősz folyamán a könyvtár szakértőinek sikerül a kapszulában talált dokumentumokat restaurálni, így azokat jövő év elején - a felújítás alatt álló váradi színházépületben zajló munkálatok befejezésekor - vissza tudják szolgáltatni Nagyváradnak. A restaurálás végeztével a magyar nemzeti könyvtár Színháztörténeti Tárában is elhelyeznek egy másolatot a kapszulában talált dokumentumokról, ily módon biztosítva a magyar kultúrtörténet e szeletének kutathatóságát Magyarországon is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Mexikóváros után Afrikában is időkapszulákat találtak

Szerves időkapszulákat találtak Afrikában, írja a National Geographic. A fokföldi szirtiborzok jól védett, több tízezer éves ürülékhalmai ugyanis tökéletesen árulkodnak a globális klímaváltozás valamint a helyi növényzet korábbi állapotáról és mintázatairól.

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten