szerző:
MTI

A Magyar Mozgókép Közalapítványt (MMKA) átvilágító audit lezárulta előtt hetekkel megfogalmazott megállapítások hallhatók azon a hangfelvételen, amelyet az index.hu hírportál csütörtök reggel nyilvánosságra hozott; az auditot augusztusban kormányzati vizsgálóbiztos is igazolta - mondta a felvételen hallható Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumának elnöke.

Az Index arról számolt be, hogy egy júniusi filmes szakmai megbeszélés hangfelvétele került a birtokába. Mint írták, Kőrösi Zoltán ezen a frissen kiállított gazdasági audittal a kezében beszélt arról, hogy a finanszírozásért felelős MMKA előző vezetése nemcsak felelőtlenül osztogatta a pénzt, de a pénzosztók maguk is vittek belőle. A hírportál információi szerint sokkal rosszabb helyzetbe juttatta magát az MMKA, mint arról a nyilvánosságot korábban tájékoztatták: az utóbbi évek alatt felhalmozott 7,3 milliárd forintos adósságon felül további milliárd vagy milliárdok tűntek el a magyar film finanszírozására nyújtott állami támogatásból. 

Kőrösi Zoltán a hangfelvételen többek között arról beszél, "meg kell találni azt a nagyon keskeny mezsgyét, amin el kell mondani a nyilvánosságnak, hogy mi történt, de nem szabad a közalapítvány vesztét okozni. Ha még öt sort felolvasnék innen, és hallaná egy politikai döntéshozó, könnyen elhatározásra jutna". "Az audit június 17-én zárult le, a tudtom nélkül készült hangfelvétel ezen audit lezárása előtt három héttel keletkezett" - mondta az MMKA kuratóriumának elnöke csütörtökön az MTI-nek, a hírportál cikkére reagálva. Kőrösi Zoltán emlékeztetett arra, hogy az április végén hivatalba lépett új kuratóriuma kezdeményezett gazdasági, jogi és szervezeti auditot a közalapítványnál. 

Kőrösi Zoltán hangsúlyozta: a nyilvánosságra hozott felvétel kötetlen körben, egy vendéglátóhelyen, az akkori részeredmények okozta felháborodásában elhangzottakat tartalmazza. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a megállapítások tartalmi részét most is fenntartja. Mint kifejtette, ezen megállapítások közül a jogilag alátámasztott, és jogi-gazdasági értelemben hitelesített tények az auditban is szerepelnek, azokat az MMKA kuratóriuma júliusban ismertette a sajtóval. Arra a kérdésre, hogy a teljes auditot miért nem hozták nyilvánosságra, Kőrösi Zoltán közölte: a dokumentum rengeteg, külső céget is érintő adatot tartalmaz, és csak akkor lehetne közzétenni, ha az összes érintett cég hozzájárulna ehhez.

Az audit lezárása után a kuratórium átalakította a MMKA-t, beleértve a gazdasági apparátust, éppen úgy, mint a döntési mechanizmust és a pályáztatási folyamatot, továbbá a gazdasági válsághelyzet okozóit eltávolította a közalapítvány apparátusából - idézte fel az MMKA elnöke. 

Kőrösi Zoltán hangsúlyozta: az auditokat két hónappal később kormányzati vizsgálóbiztos is igazolta, aki a felelősségeket és felelősségre vonásokat illetően a kuratóriummal azonos megállapításokat tett, a kuratórium intézkedéseit megalapozottaknak és arányosnak minősítette. "Ő is arra a megállapításra jutott, hogy különbözik a jogszerűtlenség és a felelőtlenség. Az egy dolog, hogy én a kocsmában törvénytelenségekről beszéltem, de nem vagyok jogász, és nem hivatalosan beszéltem. Nem véletlen, hogy utána jogi audit is zajlott" - indokolta az MMKA vezetője, miért nem tett feljelentést a közalapítvány. 

"Nagyon furcsa egybeesés, hogy egy fél évvel ezelőtti illegális hangfelvétel most bukkan elő. Nehéz véletlenre gondolni" - utalt Kőrösi Zoltán a magyar filmfinanszírozás átalakításáról jelenleg folyó parlamenti vitára. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága szerdai ülésén támogatta, hogy az előzetes kormányzati tervekkel szemben az MMKA 2011-es állami támogatása 1,035 milliárd helyett 4,535 milliárd forintra nőjön; ez az összeg Kőrösi Zoltán szerint biztosítaná a közalapítvány rendes működését.

"Mindig is hangoztattam, az MMKA átalakítására van szükség, efelől soha nem volt kétségem, és ez a véleményem megerősödött az audit után is. Az elmúlt években folytatott felelőtlen gazdálkodását mindenesetre nem szabad azonosítani a közalapítványi forma általános elítélésével. Ezzel együtt kifejezett híve vagyok a közalapítványi forma átalakításának, és szerintem ez segítheti elő az átláthatóbb, felelősebb gazdálkodást" - jegyezte meg a filmes szervezet vezetője az MTI-nek. Kőrösi Zoltán azt is elmondta, hogy még nem döntött azzal kapcsolatban, tervez-e jogi lépéseket a felvételek közzététele miatt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista

Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Dermesztő látványra készülnek az olvadó Himaláján

Dermesztő látványra készülnek az olvadó Himaláján

Az eredmény és a játék is papírforma volt

Az eredmény és a játék is papírforma volt

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak