szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

84 éves korában elhunyt Leslie Nielsen kanadai-amerikai színész. A Csupasz pisztoly-filmek, az Airplane! és a Drakula halott és élvezi sztárját családja körében érte a halál. Életének néhány mozzanatát csak a rajongók ismerték. Ezekből válogattunk.

Leslie Nielsent az elmúlt másfél hétben tüdőgyulladással kezelték a floridai Fort Lauderdale-ben, halálát a betegség szövődményei okozták - nyilatkozta a Vancouver Sun-nak Doug Nielsen, a színész unokaöccse. Az IMDb (The Internet Movie Database) gyűjtése alapján megnéztük, mi az, amit csak kevesen tudnak a vígjátékok kedvelt hőséről, aki pályafutása során több mint kétszáz filmben játszott.

Leslie Nielsen a Drakula halott és élvezi című filmben
©

Leslie Nielsen Kanadában született 1926-ban. Édesapja dán származású volt, ennek fényében nem meglepő, hogy Leslie a híres, dán származású színész, Jean Hersholt (1886-1956) unokaöccse volt.

Nem színésznek készült, elvégezte a Victoria Composite Egyetemet Edmontonban, majd egy évig - a második világháború idején - a Kanadai Légierőnél szolgált.

Egyik fiútestvére, Eric Nielsen a nyolcvanas években Kanada miniszterelnök-helyettese volt. Két lánya született: Maura és Thea. Filmjeiben nem feltűnő, de a színész magas volt: 1 méter 84 cm. Imádott motorozni és négy feleséget „fogyasztott el”, jelenlegi hitvesét, Barbaree Earl-t  2001-ben vezette oltár elé. 2003 őszén nagy megtiszteltetés érte: megnyílt a Leslie Nielsen Kommunikációs Iskola Edmontonban.

A rajongók szerint mindig készségesen adott autogramot. Ahogy arról a Magyarországi Autogramgyűjtők Klubjának oldalán olvashatunk, a levelek dedikálásakor a szerencse (luck) szót szinte mindig odabiggyesztette a neve mellé. 

Több híres filmben is szerepelhetett volna: az 1959-es 11 Oscar-díjat nyert Ben Hur jelmezes próbafelvételein Nielsen játszotta Messalát. Az utolsó pillanatban azonban a rendező, William Wyler úgy döntött, hogy a főszerepet Charlton Heston kapja (eredetileg Paul Newmant szerették volna megnyerni, de ő nem vállalta), Messala szerepét pedig az ír származású Stephen Boyd-ra osztotta.

Nielsen szerette volna megkapni az 1980-as Ragyogás (The Shining) című horror főszerepét, ám a rendező, Stanley Kubrick inkább Jack Nicholsont választotta  Jack Torrance szerepére. A 2005-ös Charlie és a csokigyár (Charlie and the chocolate factory) című filmben Johnny Depp játszotta Willy Wonka szerepét, amelyre Leslie Nielsen is jelentkezett.

Roger Elbert filmkritikus szerint ő volt „a svindli Laurence Olivier”-je. „Nagyon nehéz a semmittevés, soha nem tudod, mikor szakad vége” - így szól egyik örökérvényű aranyköpése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Elhunyt Leslie Nielsen

Elhunyt Leslie Nielsen kanadai-amerikai színész. A Csupasz pisztoly-filmek, az Airplane! és a Drakula halott és élvezi sztárját 84 éves korában, családja körében érte a halál.

Elfogták az embert, aki mérget küldhetett Trumpnak

Elfogták az embert, aki mérget küldhetett Trumpnak

Először lehetett nyilvánosan látni a Toyota 1000 lóerős hiperautóját

Először lehetett nyilvánosan látni a Toyota 1000 lóerős hiperautóját

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt