szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Paul Cézanne impresszionista festő egyik képét követeli a világhírű New York-i Metropolitan Múzeumtól egy orosz származású férfi, aki azt állítja, hogy a szóban forgó alkotást egyik felmenője gyűjteményéből lopták el mintegy száz évvel ezelőtt.

"A múzeum határozott véleménye, hogy jogos tulajdonosa a képnek, a követelés pedig teljes mértékben alaptalan" - válaszolt közleményben a patinás intézmény, amely hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek az alkotás védelmében.

A festményt egy Pierre Konowaloff nevű férfi követeli. Konowaloff ükunokája és egyben örököse Ivan Morozovnak és iparból származó vagyonának. Morozov gyűjteményében a XX. század elején hozzávetőleg háromszáz kép szerepelt, ezek javarész elismert festők munkái.

Konowaloff bírósági beadványban kérvényezte, hogy szolgáltassák vissza neki a Madame Cézanne in the Conservatory című, 1891-ben született alkotást. Állítása szerint ezt a művet 1918-ban, a bolsevik forradalom után lopták el ükapjától. Keresetében a férfi a kép visszaszolgáltatása mellett anyagi kártérítést is követel, mondván, a New York-i múzeum jogtalanul tett szert, birtokolta és mutatta be a képet.

A Metropolitan Múzeum ezzel szemben azt állítja, hogy a festmény egy hagyatékból került hozzájuk 1960-ban. "Ezalatt az ötven év alatt végig átlátható volt a kép tulajdonlása, származása, és nemcsak a képet, hanem annak történetét is a látogatók elé tártuk" - szerepel az intézmény közleményében.

A múzeum honlapján szereplő információk szerint Ivan Morozov 1911-ben vásárolta meg a Cézanne-festményt 50 ezer frankért. Hét évig volt birtokában, majd az alkotás a moszkvai modern művészetek múzeumába került. Ez az intézmény 1933-ig őrizte, ekkor Stephen Clark műgyűjtő tett rá szert. Az ő hagyatékából került a Metropolitanbe.

Konowaloff azonban más véleményen van. A férfi 2008-ban már a londoni Royal Academy of Arts-tól, 2009-ben pedig az amerikai Yale Egyetemtől is követelt vissza képeket, egyebek közt Vincent Van Gogh egyik munkáját - egyelőre sikertelenül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Monet, Renoir és Cézanne a teherautóban

Lefoglalták az igazságügyi hatóságok Svájcban a moszkvai Puskin Múzeum egymilliárd dollárt érő, időszakos kiállításra küldött festménygyűjteményét egy helyi cég pénzügyi követelései miatt szerdán.

MTI/hvg.hu Világ

Cézanne 7,5 milliárdért, Modigliani 6,3 milliárdért

Jól kezdődött az őszi nagy árverések évadja a Sotheby’s aukciós ház számára: a kedd esti New York-i árverésen közel 37 millió dollárért (hét és fél milliárd forint) kelt el egy Cézanne-kép, míg Modigliani egyik festményéért 31 milliót (6,319 milliárd forint) adtak.

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes világszintű csatája?

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes világszintű csatája?

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra