szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Halk zeneszó, szépen megterített ünnepi asztal, ízletes fogások, feldíszített karácsonyfa és az otthon melege: az ideális ünnep kellékei. Ráhangolódásként összegyűjtöttük a legnézettebb karácsonyi YouTube videókat. Macska és kisbaba, télapó és havazás, kétbalkezes komikus és klasszikus melódiák: mi kell még?

A YouTube videomegosztó portálon eddig 25 millióan követték nyomon, hogyan fakad dalra egy sacramentói bevásárlóközpont éttermi részlegében az emberek többsége. Miután az első dalnok felemelkedik helyéről és - látszólag - hirtelen felindulásból rázendít, egymás után kapcsolódnak be a többiek, akik eleinte csak egyszerű vásárlónak tűnnek. A tömeges megmozdulásról a Los Angeles Times online kiadása is beszámolt, azzal kiegészítve a történetet, hogy a Sacramentói Kórus flash mob akciója miatt ki kellett üríteni a bevásárlóközpontot, több vásárló őszinte felháborodására. A fanyalgók viszont kisebbségben vannak: a videóhoz hozzászólók többsége élvezte a jól megszervezett, spontánnak tűnő produkciót, Georg Friedrich Handel Hallelujah Chorus című művének sajátos adaptációját, amely a lelkes kommentelők szerint megidézi az ünnep hangulatát, és arra ösztökéli a hallgatóságot, hogy elgondolkodjon, valójában miről szól a karácsony.

Amikor 1994-ben először csendült fel Mariah Carey All I Want For Christmas Is You (Csak téged kérlek karácsonyra) című popslágere, majd elkészült a dalhoz a domboldalról leszánkózó, kandallótűz előtt üldögélő lányt bemutató romantikus, ámde kicsit szirupos videoklip, még nem sejtettük, hogy a produkció 2010-ben is töretlen népszerűségnek örvend majd. A mai napig ez az egyik legnézettebb karácsonyi videó a YouTube-on, több mint 24 millió ember töltötte le. A siker arra ösztönözte az énekesnőt, hogy tizenöt évvel később új, díszes köntösbe öltöztesse slágerét: a dal 2010-es változata már felkerült a YouTube-ra is. 

Eddig több mint 21 millióan töltötték le a Santa Babies-videót, amely „karácsonyi cukiságnak” készült. A 17 másodperces animáció főszereplője egy ajándékdobozból kiugró bébi - rajzolt testre rögzített fotóból kivágott kisbabafej - , aki rögtön háromfelé osztódik és mikulásruhát idéző rugdalózójában énekli: kellemes karácsonyt és boldog új évet. A poént - a villámjelenet végét - nem lőjük le. Az üdvözlet több csatornán is terjed, elküldhető karácsonyi jókívánság formájában is, nem véletlen, hogy ennyien rákattintottak.

Mai napig tombol a YouTube-on a Fred Figglehorn-láz. A Christmas is CreepyHidegrázós karácsony - című videót eddig 16 millió 842 ezren látták. De ki az a Fred és miért kell megjegyeznünk a nevét? Nos, a már említett videóra kattintva azonnal feltűnik, hogy valami nincs rendben. Kiskamasz énekel vékony gyerekhangon, rikító környezetben: az egész „jelenés” groteszk, mű, és valljuk be, idegesítő. Éppen ez a lényeg. A hatéves, zűrös családban élő kisfiú, Fred karakterét Lucas Cruikshank amerikai színész álmodta meg 2006-ban. A Fredet játszó fiú a valóságban persze nem hatéves, csak szándékosan eltorzított hangja és viselkedése utal arra, hogy ő bizony egy - átlagosnak nem mondható - hatéves. Éppen ettől lesz bizarr - szemléletes társadalomkritika - az egész Fred-sztori. Paródia és fricska. A karakter és az első videó akkora siker lett, hogy a YouTube-on 2008-tól önálló csatornán is nyomon követhető a főszereplő „élete”. (Eddig 47 jelenet készült.)

Őrült díszkivilágítás a Trans-Siberian Orchestra (TSO) ütemes zenéjére: a 2005-ös Christmas Lights Gone Wild videót eddig 8 millió 275 ezren látták, így máig ez az egyik legnépszerűbb karácsonyi „jelenet”. Az 1993-ban Paul O'Neill producer, zeneszerző által alapított TSO klasszikus, szimfónikus zenét játszik, rockos, heavy metalos elemekkel vegyítve.  

Nincs karácsony Mr. Bean nélkül. Lehet, hogy e kijelentés túlzó, mindesetre biztos, hogy a csetlő-botló Rowan Atkinson hozzájárul a vidám ünnepi hangulathoz. A Merry Christmas Mr. Bean (Boldog karácsonyt, Mr. Bean) című 30 perces epizód az 1990-1995-ig futó brit televíziós sorozat 7. része. 1992-ben készült el, ám azóta - hagyományosan - minden évben műsorra tűzi valamelyik hazai adó. A YouTube-ra feltöltött négyperces jelenet az epizód esszenciája: végignézhetjük - vagy inkább nevethetjük -, hogyan próbálja megtölteni Mr. Bean a hatalmas ünnepi pulykát. A videót eddig 7 millió 991 ezren töltötték le.

Összeállításunkból nem maradhat ki az aranyos állatos karácsonyi videó sem, a közönségkedvenc hazai kutyás összeállítás mellett a YouTube-on ebben a műfajban a Hogyan csomagoljunk be egy macskát karácsonyra fut legjobban, ezt 3 millió 850 ezren látták. Az ötlet nem rossz, a végeredményen lehet kacagni és látszólag a macska sem bánja, hogy bolondot csináltak belőle.

A legnézettebb zenés karácsonyi YouTube videók között a Coldplay Christmas Lights, Chris Rea Driving Home For Christmas, Celine Dion Happy Christmas (War Is Over) című felvétele mellett egy sokak által kedvelt „klasszikus” is bekerült: a Goerge Michael és Andrew Ridgeley alkotta Wham! Last Christmas-ét - a mely a nyolcvanas években volt nagy sláger - eddig 4 millió 560 ezren látták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból