szerző:
hvg.hu

Halk zeneszó, szépen megterített ünnepi asztal, ízletes fogások, feldíszített karácsonyfa és az otthon melege: az ideális ünnep kellékei. Ráhangolódásként összegyűjtöttük a legnézettebb karácsonyi YouTube videókat. Macska és kisbaba, télapó és havazás, kétbalkezes komikus és klasszikus melódiák: mi kell még?

A YouTube videomegosztó portálon eddig 25 millióan követték nyomon, hogyan fakad dalra egy sacramentói bevásárlóközpont éttermi részlegében az emberek többsége. Miután az első dalnok felemelkedik helyéről és - látszólag - hirtelen felindulásból rázendít, egymás után kapcsolódnak be a többiek, akik eleinte csak egyszerű vásárlónak tűnnek. A tömeges megmozdulásról a Los Angeles Times online kiadása is beszámolt, azzal kiegészítve a történetet, hogy a Sacramentói Kórus flash mob akciója miatt ki kellett üríteni a bevásárlóközpontot, több vásárló őszinte felháborodására. A fanyalgók viszont kisebbségben vannak: a videóhoz hozzászólók többsége élvezte a jól megszervezett, spontánnak tűnő produkciót, Georg Friedrich Handel Hallelujah Chorus című művének sajátos adaptációját, amely a lelkes kommentelők szerint megidézi az ünnep hangulatát, és arra ösztökéli a hallgatóságot, hogy elgondolkodjon, valójában miről szól a karácsony.

Amikor 1994-ben először csendült fel Mariah Carey All I Want For Christmas Is You (Csak téged kérlek karácsonyra) című popslágere, majd elkészült a dalhoz a domboldalról leszánkózó, kandallótűz előtt üldögélő lányt bemutató romantikus, ámde kicsit szirupos videoklip, még nem sejtettük, hogy a produkció 2010-ben is töretlen népszerűségnek örvend majd. A mai napig ez az egyik legnézettebb karácsonyi videó a YouTube-on, több mint 24 millió ember töltötte le. A siker arra ösztönözte az énekesnőt, hogy tizenöt évvel később új, díszes köntösbe öltöztesse slágerét: a dal 2010-es változata már felkerült a YouTube-ra is. 

Eddig több mint 21 millióan töltötték le a Santa Babies-videót, amely „karácsonyi cukiságnak” készült. A 17 másodperces animáció főszereplője egy ajándékdobozból kiugró bébi - rajzolt testre rögzített fotóból kivágott kisbabafej - , aki rögtön háromfelé osztódik és mikulásruhát idéző rugdalózójában énekli: kellemes karácsonyt és boldog új évet. A poént - a villámjelenet végét - nem lőjük le. Az üdvözlet több csatornán is terjed, elküldhető karácsonyi jókívánság formájában is, nem véletlen, hogy ennyien rákattintottak.

Mai napig tombol a YouTube-on a Fred Figglehorn-láz. A Christmas is CreepyHidegrázós karácsony - című videót eddig 16 millió 842 ezren látták. De ki az a Fred és miért kell megjegyeznünk a nevét? Nos, a már említett videóra kattintva azonnal feltűnik, hogy valami nincs rendben. Kiskamasz énekel vékony gyerekhangon, rikító környezetben: az egész „jelenés” groteszk, mű, és valljuk be, idegesítő. Éppen ez a lényeg. A hatéves, zűrös családban élő kisfiú, Fred karakterét Lucas Cruikshank amerikai színész álmodta meg 2006-ban. A Fredet játszó fiú a valóságban persze nem hatéves, csak szándékosan eltorzított hangja és viselkedése utal arra, hogy ő bizony egy - átlagosnak nem mondható - hatéves. Éppen ettől lesz bizarr - szemléletes társadalomkritika - az egész Fred-sztori. Paródia és fricska. A karakter és az első videó akkora siker lett, hogy a YouTube-on 2008-tól önálló csatornán is nyomon követhető a főszereplő „élete”. (Eddig 47 jelenet készült.)

Őrült díszkivilágítás a Trans-Siberian Orchestra (TSO) ütemes zenéjére: a 2005-ös Christmas Lights Gone Wild videót eddig 8 millió 275 ezren látták, így máig ez az egyik legnépszerűbb karácsonyi „jelenet”. Az 1993-ban Paul O'Neill producer, zeneszerző által alapított TSO klasszikus, szimfónikus zenét játszik, rockos, heavy metalos elemekkel vegyítve.  

Nincs karácsony Mr. Bean nélkül. Lehet, hogy e kijelentés túlzó, mindesetre biztos, hogy a csetlő-botló Rowan Atkinson hozzájárul a vidám ünnepi hangulathoz. A Merry Christmas Mr. Bean (Boldog karácsonyt, Mr. Bean) című 30 perces epizód az 1990-1995-ig futó brit televíziós sorozat 7. része. 1992-ben készült el, ám azóta - hagyományosan - minden évben műsorra tűzi valamelyik hazai adó. A YouTube-ra feltöltött négyperces jelenet az epizód esszenciája: végignézhetjük - vagy inkább nevethetjük -, hogyan próbálja megtölteni Mr. Bean a hatalmas ünnepi pulykát. A videót eddig 7 millió 991 ezren töltötték le.

Összeállításunkból nem maradhat ki az aranyos állatos karácsonyi videó sem, a közönségkedvenc hazai kutyás összeállítás mellett a YouTube-on ebben a műfajban a Hogyan csomagoljunk be egy macskát karácsonyra fut legjobban, ezt 3 millió 850 ezren látták. Az ötlet nem rossz, a végeredményen lehet kacagni és látszólag a macska sem bánja, hogy bolondot csináltak belőle.

A legnézettebb zenés karácsonyi YouTube videók között a Coldplay Christmas Lights, Chris Rea Driving Home For Christmas, Celine Dion Happy Christmas (War Is Over) című felvétele mellett egy sokak által kedvelt „klasszikus” is bekerült: a Goerge Michael és Andrew Ridgeley alkotta Wham! Last Christmas-ét - a mely a nyolcvanas években volt nagy sláger - eddig 4 millió 560 ezren látták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

A pickup sikerének titka: 5+1 egy ok, amiért egyre népszerűbbek

A pickup sikerének titka: 5+1 egy ok, amiért egyre népszerűbbek

Új fővárost kap Indonézia

Új fővárost kap Indonézia

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Négyes karambol történt az M3-ason

Négyes karambol történt az M3-ason