szerző:
Dezső András (hvg.hu)

Inkább a zenéléshez köthetők a legismertebb hazai rock- és popelőadók cégei, bár vannak az üzleti élet egyéb területein is szerencsét próbáló sztárok, sőt olyanok is, akiket az anyagiak vonzottak a zeneiparba.

„Üzletemberként nem vagyok érdekes, mert az Eddán kívül már nincs más, amit csinálok” – zárta rövidre a HVG-vel a beszélgetést a legendás rockzenekar énekese, Pataky Attila. Pedig korábban közel állt hozzá ez a szerep. Az 58 esztendős énekes a Goldy Kft.-n keresztül hosszú éveken át üzemeltetett zálogházakat Egerben, Pécsett, Miskolcon és Kazincbarcikán, évi közel százmilliós bevételt termelve. Két éve viszont elvált a feleségétől, és ezzel a zálogházainak is búcsút intett, mivel a Goldy Kft. teljes egészében az üzleti életben amúgy otthonosan mozgó asszonyé lett. Patakynak megmaradt a P. Management Kft., amely a koncertezések „céges hátterét” teremti meg. Másik cége, a budajenői székhelyű, fő tevékenysége szerint juh-, kecske- és lótenyésztéssel foglalkozó, talányos nevű Meg-Hát Kft. Pataky állítása szerint voltaképpen nem működik.

Lovasi András a Szigeten
©

Patakynál bőbeszédűbbnek bizonyult a Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag zenekar frontembere, Lovasi András. „Sem ügyvédekkel, sem könyvelőkkel nem üldögélek szívesen egy helyen” – érzékeltette, milyen szakadék tátong közte és a vállalkozói lét között. „Az üzletben a lehetőség érdekel, nem a profit. Persze fájlalom, ha bukok valamin. De ha állandóan azon járna az eszem, hogy hol tudok megfogni pénzt, és hol vágnak át, akkor előbb-utóbb paranoiás lennék. Aki átvág, attól elbúcsúzom, de még haragudni se nagyon szoktam rá” – avatta be a HVG-t üzleti szemléletébe.

A nemrég Kossuth-díjat kapott előadóművész egyszerre három gazdasági társaságban is tulajdonos. Igaz, ezek közül az 1993-ban alapított Borz Bt. amolyan kényszervállalkozás; anno a Kispál és a Borz működése miatt hozták létre – mára Lovasi egyedül maradt a cégben. A négy éve alapított, többek között a Péterfy Bori lemezeit is gondozó Megadó Kiadó mögött álló Megadó Kft.-ben viszont rajta kívül a felesége is tulajdonos. Lovasi azért alapított saját lemezkiadót, mert szerinte a nagy rezsivel működő mamutcégek sok mindent rosszul csinálnak, és nem elég hatékonyak. Ahogy fogalmazott, nem akart a „kiadók megmondóembereinek játékszerévé válni, kiszolgáltatott lenni”, továbbá be akarta bizonyítani, hogy lehet azoknál jobban is csinálni. Bár kiadója papíron nyereséges, a cégvezető szerint a látszat csal. „A lemezkiadó-biznisz nehézsége, hogy a bevétel 50-60 százaléka decemberben keletkezik. A terjesztők ezt általában le is számláztatják, de csak hónapokkal később fizetnek” – panaszolja.

A 43 éves zenész nem csak kiadásban nyomul; a 2008-ban alapított Fishing on Orfű Kft.-n keresztül a hasonló nevű orfűi fesztivál is az ő érdekeltsége. A rendezvény egyébként már tavaly nyereséges volt, de biztos, hogy nem lesz a Sziget Fesztivál konkurenciája. „Legfeljebb 5000-5500 látogatót szeretnénk, nem többet. A távlati cél, hogy a jegyek hetek alatt elfogyjanak” – vázolta vízióját.

Nem Lovasi az egyetlen ismert énekes, aki fesztiválozásra adta a fejét. Müller Péter, a Sziámi zenekar arca volt a mára sikertörténetet író Sziget Fesztivál egyik alapítója. Müller 2007 nyarán döntött úgy, hogy tulajdonosként kiszáll az egyre jobban prosperáló és egyre több fesztivált szervező Sziget Kft.-ből, mert – mint akkor mondta – idegen tőle az üzletemberi szerep. Ennek ellenére ma is vannak üzleti érdekeltségei. Két kiadóban, a Balladaíró Kft.-ben és a 2002-ben alapított Jonathan Miller Kft.-ben is tulajdonos. Utóbbi cég adja ki például édesapja, idősebb Müller Péter – több mint 180 ezer példányban eladott – Jóskönyvét, illetve Popper Péter beszélgetős szakácskönyvét is.

„Közgázt végeztem, gondolom ennek tulajdonítható, hogy néha üzletemberként is emlegetnek. Ez elég vicces, mert a legtöbbször érzelmi alapon döntök” – mesélte a HVG-nek az egyik legnépszerűbb hazai popikon, Kovács Ákos, aki zenei karrierjét a Bonanza Banzai énekeseként kezdte. A 42 éves előadóművész egyik régi barátjával, Urbán Dezsővel és az ismert borász – újabban fideszes országgyűlési képviselő – Tiffán Zsolttal közösen alapította a budapesti borpatikáját üzemeltető Andante Borpatika Kft.-t. „Az Andante színtiszta szerelem, egy fillért nem kerestünk még vele, pedig már öt éve nyitottunk, és nem spóroltuk ki belőle az anyagot. A feleségem csak drága hobbiként emlegeti. Igaz, nem is a nagy haszon reménye hívta életre, hanem az, hogy legyen egy helyünk. Ez a cél teljesült, de arra nem gondoltunk, hogy nem lesz önellátó, hogy finanszírozni kell” – mondta. Saját, még a kilencvenes években alapított kiadócége, a Falcon Média Kft. viszont hozza a pénzt. „Eleinte csak zeneműkiadásra, szerzői képviseletre jött létre, de mostanra a produkciók körüli összes munkát ennek keretében végezzük, a koncertszervezés minden elemétől a stúdión át a kiadványok körüli munkákig” – magyarázta. Kiadója szerinte inkább Ákos-produkciókra szakosodott kényszervállalkozás. Kovács Ákosnak tulajdonrésze van még a hat éve alapított SmartWorks Kft. grafikai stúdióban is, amely eredetileg a lemezborítóit tervező Lengyel Boldizsár cége. A cég partnerei között tudhatók olyan nagyágyúk, mint a Magyar Nemzeti Bank, a Lánchíd Holding vagy éppen a Vodafone. Kovács Ákos saját bevallása szerint nemigen folyik bele a cég mindennapi életébe. „Annyit tudok róla, hogy gyönyörű nyomdai anyagok kerülnek ki Boldi keze alól. Nyereségről, veszteségről még soha nem beszéltünk” – mondta.

Meglepően sok cégben tulajdonos vagy volt tulajdonos Presser Gábor, a Locomotiv GT frontembere, jóllehet e kft-k nagy része (Pro Music Kft., 424-es Kft., Koncert Mozdony Kft., Locovox Kft.) a zenéhez, művészethez kötődik, és a cégtársak egyben Presser zenésztársai is. De azért van kivétel. Az élettársával, Sárvári Enikővel közösen tulajdonolt Paulay 10 Kft. például ingatlanhasznosítással foglalkozik. Legutóbb alapított cégében, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft.-ben pedig egyedüli tulajdonos; ez a cég áll a hasonló nevű országos rendezvénysorozat mögött.

És akad olyan ismert előadó is, aki eleve az üzleti lehetőségeket látta meg a zeneiparban. A Kozsó művésznéven futó, jelenleg egy budapesti teaházat üzemeltető Kocsor Zsolt évekkel ezelőtt producerként több diszkós haknibandát juttatott a csúcsra. És bár csapatai tiszavirág-életűeknek bizonyultak, szépen hoztak a konyhára. Talán nem véletlen, hogy a Kocsor és édesapja tulajdonában álló lemezkiadó céget, a Samurai Song's Records Kft.-t hat évvel ezelőtt két romániai állampolgárnak adták tovább. A külföldi tulajdonosok nemcsak a zenészszakma, de a cégbíróság előtt is ismeretlenek voltak, így az egykor szebb napokat látott kiadó fantomcéggé vált.

DEZSŐ ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a Toyota szupermini villanyautója, ami mellett még a Smart is hatalmas

Itt a Toyota szupermini villanyautója, ami mellett még a Smart is hatalmas

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Tóth Gabi titokban ment férjhez