szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerint a Budapesti Fesztiválzenekartól egyetlen fillért sem vonnak el. A zenekar azonban máshogy látja.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) pénteken arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása egy fillérrel sem csökken idén, hanem nominálisan a 2010-es szinten marad. A zenekar a 450 millió forintos alaptámogatást idén is teljes mértékben megkapja, miközben a tárca több, saját fenntartású intézménye átlagosan 10-12 százalékkal kevesebb pénzt kap.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy a jelenlegi kormány az alaptámogatáson felül tavaly kifizette a zenekarnak azt a 100 millió forintot is, amit még az előző kormány ígért meg fedezet nélkül. Erre a támogatásra viszont a jelenlegi költségvetési helyzetben más intézmények is hiába tartanának igényt- fogalmaztak. A NEFMI ugyanakkor hozzátette: a változatlan szintű állami alaptámogatás mellett a Nemzeti Kulturális Alap idei bevételeitől függően az év vége felé még nyílhat arra lehetőség, hogy a Fesztiválzenekar pótlólagos támogatást kapjon.

A Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ) Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint semmi sem változott. Körner Tamás a Független Hírügynökségnek elmondta: az elmúlt 8 évben a zenekar mindig úgy kapta a pénzét, hogy annak egy része állami költségvetésből, a másik része pedig a szaktárca által eldöntött forrásból, többnyire a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből származott, így jött ki a 450 +100 millió forint. Az elmúlt három-négy évben ez így történt, ezért idén is erre számítottak.

Az 550 millió forint helyett azonban idén csak a 450 milliós alaptámogatást folyósítják, ráadásul a Fővárosi Önkormányzat is 75 millió forinttal kevesebbet ad ebben az évben. Vagyis 2011-ben összesen 175 millió forinttal csökken a Fesztiválzenekar büdzséje. Takarékossági intézkedésekkel egy ilyen volumenű hiányt már nem lehet kezelni. Tehát továbbra is az a helyzet, hogy a Fesztiválzenekar kénytelen lesz hazai és külföldi koncerteket lemondani - tette hozzá Körner Tamás.

A BFZ Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta azt is, hogy nem adják fel, mert a remény hal meg utoljára. A Fesztiválzenekar közönsége civil mozgalmat indított. Több ezren írták alá azokat a leveleket, amelyekben a támogatáscsökkentés felülvizsgálatára és a támogatás helyreállítására kérik a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot és a Fővárosi Önkormányzatot. Körner Tamás úgy tudja, hogy a nézők hétfőn szeretnék átadni a levelet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Tarlós István főpolgármester kabinetjének.

Az ügyvezető igazgató bízik abban, hogy a civil mozgalom sikerrel jár, és a döntéshozók "belátják, hogy egy olyan sikertörténetet, mint a Budapesti Fesztiválzenekaré, nem szabad veszélyeztetni". Ha koncertek maradnak el, azzal nemcsak a zenészek, hanem a közönség és az egész főváros veszít - tette hozzá Körner Tamás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet

Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en

Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en