szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Helikon online kérdőíves kutatásából kiderül: Márai Sándor a magyar irodalom legjobb három írójának egyike, de az olvasók túl pesszimistának tartják.

A válaszadók 44 százaléka Márait az első három legjobb magyar író közé sorolja, szintén 44 százalék számára gondolkodó szerepe a legvonzóbb, 29 százalék kedveli benne az írót, 20 százalék a polgárt, 6 százalék a hányatott sorsú emigránst (egy százalék nem nyilatkozott).

A megkérdezettek 46 százaléka szerint az író elsősorban az értékrendjével "hódít", 34 százalék a gondolkodásmódját kedveli, 17 százalék a stílusát emelné ki elsőként, két százalék pedig a magatartását. Jellemvonásait illetően már eltérőbb a szavazatok aránya: a válaszadók 30-30 százalékban egyaránt kedveli meg nem alkuvó természetét és igazságszeretetét, rendíthetetlen kitartását 20 százalék teszi az első helyre, őket követik 15 százalékkal azok, akik a magyarságtudatra szavaztak, míg egy százalék itt sem nyilatkozott - közölte a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég pénteken az MTI-vel.

A szavazók 45 százaléka túl pesszimistának gondolja az írót, 24 százalék az emberektől való elzárkózását, 13 százalék arisztokratizmusát nem kedveli, 10 százalék a magatartását ítélkezőnek tartja, 7 százalék szerint túlzottan kemény, egy százalék pedig semmilyen jellemvonást nem jelölt meg. A felmérésben részt vevők 56 százaléka szerint nemigen valósult meg a Márai által képviselt érték a magyar társadalom jelenlegi értékrendjében, 17 százalék úgy tartja, hogy az emberi kapcsolatok felértékelődtek, 13 százalék szerint tapasztalható hagyománytisztelet, 10 százalék következetesen kitart elvei mellett, 3 százalék a kitartó munka becsületére voksolt.

Továbbra is A gyertyák csonkig égnek és a Füves könyv vezeti a népszerűségi listát, de sokan kedvelik a Teljes Napló-sorozatot, az Egy polgár vallomásait, valamint az Eszter hagyatékát. Nagy érdeklődéssel várja a válaszolók 24 százaléka az Istenek nyomában című regény megjelenését, 28 százalék a Teljes Napló-sorozat következő kötetét, 17 százalék a Bébi vagy az első szerelem című könyvet, 15 százalék az 1945 óta ki nem adott Varázs című drámára kíváncsi a leginkább.

Az április 7-én indított Márai-kampány tesztsorát több mint ezer fő töltötte ki, 70 százalékban nők. Életkor tekintetében a 45 év felettiek vezetnek 35 százalékkal, őket a 25-30 év közötti korosztály követi 20 százalékos részvételi aránnyal. A 31-35 év közöttiek 15, míg a 36-40 és a 41-45 évesek egyaránt 12-12 százalékban mutattak érdeklődést. A résztvevők háromnegyede felsőfokú végzettségű volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: A Kádár-rendszer Soltvadkertig nem ért el

Doku360: A Kádár-rendszer Soltvadkertig nem ért el

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly