Tetszett a cikk?

Május 7-én a Grammy-díjas Dianne Reeves lép fel a Művészetek Palotájában. Reeves albumaival 2001 és 2003 között háromszor is részesült a világ legismertebb zenei elismerésében, sőt George Clooney Oscarra jelölt Good Night and Good Luck című film zenéjéért 2006-ban egy negyedik szobrocskát is elhozhatott.

A Gramofon folyóirat tavaszi száma közölt interjút a világhírű énekesnővel, ebből közlünk részletet.

- Ismerve az ön energikus előadásmódját, bizonyára lesznek, akik tartanak tőle, hogy ez alkalommal nem áll ön mögött ritmusszekció, csupán két gitár. Mit felelne számukra?

Dianne Reeves: Tudom, hogy különleges a kétgitáros felállás. Ez a formáció intim hangulatot képes varázsolni. Jártunk már vele sok helyütt a világon, és higgye el: az emberek mindenhol azt mondják, nekik még jobban is tetszik.

- A két gitáros, Romero Lubambo és Russell Malone régi társai. Mi teszi őket különlegessé az ön számára?

D. R.: Romero brazil gyökerekkel rendelkezik, és a hazája csodálatos hangzó kultúráját hozza a zenébe. Russell vele szemben a déli, Delta City blues- és templomi zenei hagyományokat képviseli. Ezzel együtt mindketten briliáns jazzmuzsikusok, nagyszerű improvizáló zenészek. Külön-külön is sokat dolgoztam velük korábban, amikor pedig együtt állnak velem a színpadon, elképesztően sokszínű zenei háló szövődik.

- Zenekarvezetőként mennyi szabadságot ad két társának? Milyen mértékben irányítja ön őket?

D. R.: Egyáltalán nem irányítom őket. A színpadon tökéletesen megértjük egymást, figyelünk a másikra, és hihetetlenül élvezzük egymás zenei megoldásait. Különleges élmény!

Dianne Reeves
©

- És önmagának mennyi szabadságot szeret adni egy-egy koncert előtt a számok listájának összeállításában?

D. R.: Nagyon gazdag a repertoárunk, sok szám van a tarsolyunkban, és a hangulatunknak megfelelő számokat játsszuk – minden este egy kicsit mást. Szeretem, ha mindig friss, mindig új, amit kínálunk. Improvizálunk ebben az értelemben is.

- Amikor leül zenét szerezni, mi szolgál kiindulási alapként: egy kép, dallam, szövegrészlet vagy valami elvontabb dolog?

D. R.: Egy egészen kis ötletből is megszülethet egy szám. Általában a zene a második, a szöveg, a mondanivaló rendszerint megelőzi azt.

- És ha standardről van szó, mi alapján válogatja a műsorába: a szövege, a dallama, harmóniamenete szerint, vagy egyfajta különleges kötődése kell legyen a választott darab iránt?

D. R.: A szöveg nagyon fontos számomra. Azt a dalt szeretem énekelni, amelyet magaménak érzek, ezért képes vagyok tolmácsolni az üzenetét. A harmóniamenet változhat, azt gyakran átdolgozzuk, hogy az érzelmi töltetnek megfelelő legyen. A dallam sem annyira fontos, sokszor kevéssé erős melódiákból építkezem. A szavak mindig az elsődlegesek.

- Amikor a színpadra lép, mindig óriási energiahullámokat képes sugározni a néző felé, noha egy turné során gyakran elviselhetetlenül korán kell kelnie, és ilyenkor nagyon kemény menetrend szerint él. Hogyan képes megőrizni testi, lelki, szellemi erejét?

D. R.: Olyan csapattal utazom, akiket szeretek, nyugodt légkör vesz minket körül, nincsenek kirívó jelenetek. A legfontosabb, hogy amennyire csak lehet, csend vegyen körül, amíg elkezdek bemelegíteni a koncert előtt. Igyekszem bizonyos ételektől tartózkodni, nem eszem például tejtermékeket. Ha pedig épp van egy szabadnapom, szeretek sétálni, friss levegőt szívni, egy kicsit kinyújtózni.

- Mi jelent az ön számára sikerélményt egy koncert végén? Mi teszi a legboldogabbá?

D. R.: Amikor a színpadon állok a zenésztársaimmal, és létrejön a legmagasabb szintű kommunikáció köztünk, az leírhatatlanul felemelő élmény. A közönség pedig ezt megérzi, és ők is emelkednek ezáltal.

Bércesi Barbara
Gramofon

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Liszt Ferencen a világ szeme

Mintha a Haydn- és a Chopin-év után a könyvpiacot felkészültebben érte volna 2011, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója: 2010 utolsó és 2011 első hónapjaiban legalább négy, a szerzőről szóló kiadvány látott napvilágot.

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor