szerző:
MTI

A Zeneakadémia két vezetője, Batta András rektor és Török László főigazgató még április 28-án írt levelet erről fenntartójához, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői azt kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére. Ezzel párhuzamosan benyújtotta lemondását a főigazgató.

Az MTI birtokába került kedden az a levél, amelyet a Zeneakadémia két vezetője, Batta András rektor és Török László főigazgató írt még április 28-án fenntartójához, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. A levél címzettje Réthelyi Miklós miniszter, akitől azt kérik, nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére, és amennyiben ez megtörténik, fogadja el a főigazgató lemondását. 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői így fogalmaznak: "Az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatásaink alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Az egyetem vezetése ezért arra a következtetésre jutott, hogy a fenntartóhoz fordul miniszteri biztos kinevezésére irányuló kéréssel. Az a meggyőződésünk ugyanis, hogy csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére" - szól a zeneakadémiai levél.

A Zeneakadémia rektora és főigazgatója olyan modell átmeneti bevezetésére tesznek javaslatot, melyben "a különleges irányítási felhatalmazással rendelkező miniszteri biztos az oktatási, művészeti kérdésekben természetesen alapoz a hivatalban lévő rektor több évtizedes szakmai tapasztalataira, ugyanakkor szabadabban mozoghat a különleges érdekviszonyokkal súlyosan terhelt intézményirányítási útvesztőkben" - olvasható a levélben.

A dokumentum a főigazgató lemondásával folytatódik: "Az intézményirányi súlypont egyben - a miniszteri biztos működésének idejére - nélkülözhetővé teszi a főigazgatói posztot, melyet a mai anyagi helyzetben célszerű kihasználni. Ennek szellemében a jelen levelet kérjük egyben a hivatalban lévő főigazgató lemondásának is tekinteni. A miniszteri biztos kinevezéséig - javaslatunk szerint legkésőbb május végéig - a főigazgató ellátja feladatát, sőt, azt követően tanácsadóként ellenszolgáltatás nélkül áll a rektor rendelkezésére. A miniszteri biztos mandátumának lejártakor a főigazgatói állást célszerű ismét pályáztatni" - fejezi be a levelet Batta András és Török László, akik a záró sorokban kérik Réthelyi Miklós minisztert, hogy javaslatuk elfogadásával segítse elő, hogy a Zeneakadémián kellő felhatalmazással mielőbb megszülethessenek az intézmény továbbélését támogató döntések.

Mint ismeretes, valóban súlyos anyagi gondokkal küzd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután finanszírozásából 228 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Egy ilyen mértékű megvonás rendkívül drámai hatású - mondta korábban Batta András, aki szerint nem a felelőtlen gazdálkodás, hanem a kellő támogatás hiánya okozta a válsághelyzetet.

A hírre, miszerint miniszteri biztos kinevezését kezdeményezte a Zeneakadémia élére az intézmény vezetése, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos úgy reagált: nincs meglepve a levél tartalmától, mert a Zeneakadémiát érintően hivatala is vizsgálatot folytat - amelyet ugyan még nem fejeztek be, de már a végén járnak -, és problémákat találtak az intézmény gazdálkodásában. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal párhuzamosan 2010 decembere óta vizsgálják a Zeneakadémia műemlék épületének felújításához biztosított költségvetési és európai uniós források felhasználását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell

Orwell legjobb tanítványa – az orosz törvényhozó szerint minél több a tiltás, annál nagyobb a szabadság

Orwell legjobb tanítványa – az orosz törvényhozó szerint minél több a tiltás, annál nagyobb a szabadság

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt

Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt