szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mobiltelefonos rövidfilm kategóriában a legjobb játékfilm díját nyerte el Till Attila Csicska című filmje a vasárnap zárult 14. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon (SIFF).

A rangos ázsiai filmfesztivál idén hozta létre ezt a kategóriát, hogy teret adjon az új médiaplatformnak, és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosítson a fiatal rendezőknek. A Mobil SIFF kategóriában összesen tíz díjat osztottak ki - közölte a fesztivál honlapja. Till Attila rövidfilmje - amely nem mobiltelefonnal készült - a 42. Magyar Filmszemlén debütált, és elnyerte a kisjátékfilmes kategória fődíját, majd Cannes-ban is sikerrel vetítették a Rendezők Kéthete programban. A húszperces alkotás a magyarországi modern rabszolgaság témájával foglalkozik. 

Nagyon fontos volt ez a fesztiválsiker, mivel a magyar produkció egy másik régióban, Ázsiában tudott győzni. Ez jó visszajelzés, hiszen azt jelenti, hogy ott is értették, a film tehát "univerzálisan is működik" - értékelte a díj jelentőségét hétfőn Stalter Judit, az M&M Film és Laokoon Film közös vállalkozásában készült film társproducere az MTI-nek. A díjátadón a rendező-forgatókönyvíró Till Attila és Tóth Csaba társproducer is részt vett - számolt be róla Stalter Judit. Mint elmondta: a Csicska Sanghajban tíz mobilos kisjátékfilmmel együtt versengett a díjért. Bár a klasszikus filmes vonalat képviselte, talpon tudott maradni a kifejezetten mobilra készült alkotásokkal szemben - emelte ki. Stalter Judit szerint a sanghaji elismerés nyomán számítani lehet arra, hogy az ázsiai térségből további fesztiválokra is meghívják a Csicskát.

A sanghaji versenybe több mint tízezer mobilos rövidfilmmel jelentkeztek az alkotók a világ minden tájáról, a programba végül 27 ország ötven filmje jutott be. A rövidfilmes nagydíjat és a legjobb dokumentumfilm díját egy kínai produkció, Szu Csia-ming (Su Jiaming) Hervadó virágok című munkája nyerte. A megindító alkotás egy házaspár életét mutatja be, akik 38 elhagyott, többnyire sérült gyermeket neveltek fel. A televíziós személyiségként közkedvelt Till Attila a Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán diplomázott. Rendezőként Pánik című filmjével mutatkozott be a 2008-as Filmszemlén, és az alkotásért közönségdíjat kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem