szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy érdeklődés mellett zajlott Elek Judit Visszatérés című filmjének sajtóvetítése vasárnap délelőtt Moszkvában, ahol az alkotás a 33. Moszkvai Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel.

A vetítést követő sajtóértekezleten a rendező elmondta: a film önéletrajzi ihletésű, de nem mindenben követte a megtörtént eseményeket. Tény azonban, hogy átélte a holokausztot Budapesten, s hogy elfelejtette boldog gyermekkorát, mindent, ami egy bizonyos pillanat előtt történt. A Visszatérésben egy Svédországban élő magyar zsidó nő, aki gyerekkorában egy erdélyi faluban élte túl a holokausztot, a Ceausescu-diktatúra idején családjával látogat haza egykori szülőhelyére. A film nagyon fontos eleme - hangsúlyozta a rendezőnő -, hogy a főszereplő nő gyökértelenné vált, vissza kell szereznie gyökereit, hogy élni, emlékezni és felejteni tudjon. Ahogy visszatérnek az emlékek, úgy válik erre egyre inkább képessé.

Elek Judit a film másik fő gondolataként fogalmazta meg, hogy mindkét diktatúra gyilkos, s hogy ölni sokféleképpen lehet. Úgy is, ahogy a romániai diktatúra a Sándor nevű szereplőt öngyilkosságba kergeti azzal, hogy mindenütt, még a magánéletben is jelen van. A főszerepet alakító Kathleen Gati kérdésre válaszolva elmondta: román-magyar családban született, szülei Kanadába mentek, Amerikában él, és úgy érzi, nagyon sokban hasonlít a főhősre. Ő sem igen tudja, hol vannak a gyökerei, de ma már energiát tud meríteni a múltjának szép emlékeiből. 

Elek Judit arról is beszélt filmje magyar fogadtatásával kapcsolatban, hogy noha már 17 éve tervezte a Visszatérést, úgy látja, Magyarországon ma is nagyon aktuális a téma. "Olyan erők kaptak ugyanis hangra, támadtak fel, amelyeket csakis neofasisztának lehet nevezni. Nem tömegekről van szó, de nagyon hangosak. Ennek legfőbb oka az, hogy rosszul volt eltemetve mindaz, ami Magyarországon a két háború között és a második világháborúban volt. A magyar társadalom nem nézett szembe azzal, ami történt. A szembenézés fájdalmas, és ez sokan nem szeretik, de már nagyon sokan értik, hogy e nélkül nem lehet továbbjutni, és egyre többen lesznek, akik megértik" - mondta. A Visszatérés díszbemutatója, amelyen első ízben látja majd külföldi közönség, kedden lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Origo Itthon

Szabó István filmje 140 milliót kaphat Andy Vajnáéktól

A magyar filmipar állami támogatása egy éve leállt, a jövőről annyit lehet tudni Andy Vajna május eleji bejelentése óta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 1,6 milliárd forintos keretből három-négy egész estés filmet támogat még idén. A NEFMI alá tartozó, Szőcs Géza által vezetett kulturális államtitkárság emellett 800 milliós keretből támogathat filmeket. Az Origo szerint annyit már lehet tudni, hogy Szabó István Az ajtó című filmje 140 millió forintos támogatást kap.

Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét

Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét

Megtört a lendület: a kormány csak a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra

Megtört a lendület: a kormány csak a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra