szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Káel Csabát szemelték ki a Los Angeles-i novemberi Bánk bán produkció rendezőjének, a budapesti előadást is ő rendezi.

Keddtől a próbateremként működő Erkel Színházban készíti elő a szeptemberi 4-i évadnyitó Bánk bán előadást Káel Csaba. Őt szemelték ki a  Los Angeles-i novemberi Bánk bán produkció rendezőjének is.

A budapesti előadásról Káel Csaba elmondta az MTI-nek, hogy rendkívül érdekes új verzió lesz, premier és egyben felújítás is, hiszen korábbi, 2002-es rendezésének terében és jelmezeiben kerül színre az opera. De - mint részletezte, nem lesz teljesen azonos az ős-Bánkként ismert változattal, mert a dramaturgiai sántításokat kiküszöbölte, de különbözik a Rékai Nándor-Nádasdy Kálmán által jegyzett verziótól is.

"Tisztán csak Erkel zene hangzik el az előadásban, de meggyőződésem szerint a Hazám, hazám kezdetű ária, mely emblematikus darabja a legendás tenor, Simándy József életművének, nem hangozhat el más szöveggel, csak, ahogy ő énekelte" - részletezte. 

Los Angelesben viszont a klasszikus, Rékai-Nádasdy-átdolgozás kerül színre, amelynek részleteiről - hangsúlyozta Káel - keveset tud, hiszen ebben a vállalkozásban ő "csak" rendező. Ám az ügy érdekében valószínűleg a héten találkozik az amerikai színház egyik vezetőjével. 

A négy amerikai előadásra november 16-, 19-, 22-, és 27-én kerül sor. Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért, pozsonyi Klein Ottokár énekli. Melinda Rost Andrea és Boross Csilla lesz, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lesz Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán. Tiborcot ketten is életre kelthetik: Kálmándi Mihály és Perencz Béla, az utóbbi II. Endre királyt is alakítja majd. 

A díszletet Csíki György, a jelmezt Tordai Hajnal tervezi, a koreográfus Solymosi Tamás - közölték. Az előadást Plácido Domingo vezényli, de a zenekarnak Erkel Ferenc muzsikáját Vajda Gergely karmester-zeneszerző tanítja be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája