szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Július 5-től egy hónapon át Hámori Gabriella jelenetei is láthatóak egy manhattani színház homlokzatán. David Michalek Portraits in Dramatic Time című művében olyan világhírű színészek között látható Hámori, mint Holly Hunter, Alan Rickman és Lili Taylor.

Mindössze tíz másodperces a jelenet, mégis perceken át tart, míg megtudjuk, mi lesz a vége. Alan Rickman például teát készít, majd hozzánk vágja bögréjét és felborítja az asztalt, a hetedik percre viszont lenyugszik. Lili Taylor pedig szívszorító üzenetet kap, fájdalmának minden mozzanatát öt percben tekintheti meg a közönség.

David Michalek installációja július 5-étől esténként látható a New York-i David H. Koch színház homlokzatán 25x13 méter nagyságban. A Lincoln Center fesztiválra elkészített Portraits in Dramatic Time című mű érdekessége - a különleges fotózási technikán kívül -, hogy két kelet-európai színész is lehetőséget kapott, hogy az elnyúló 10 másodpercben bemutassa színészi játékát, továbbá a program egyik producere, Máthé Dorottya is magyar.

 

Hámori Gabriella New Yorkban David Michalek rendezővel
©
Hazánkból Hámori Gabriellát (Állítsátok meg Terézanyut, Kaméleon) választották a stábba, aki összesen öt jelenetben tűnik fel a vásznon, a csehek közül pedig Pavel Kriz lesz látható, aki a hazai közönségnek a Kórház a város szélén című legendás sorozatból lehet ismerős. Összesen harminc színész improvizál csoportosan vagy egyedül, illetve játszik el egy ismert színházi jelenetet, így három órásra nyúlik az előadás, ami komoly megpróbáltatás a gyors vágásokhoz szokott szemnek.

 

Az installáció lényege a lassított felvétel és a hatalmas vászon, mely a szó szoros értelmében színészóriásoknak tünteti fel a szereplőket. Az arcjáték, a gesztusok és minden, egyébként tovatűnő mozdulat értelmet kap Michalek tolmácsolásában, aki 2007-ben már előrukkolt egy hasonló ötlettel. Akkor táncosokat és koreográfusokat kért fel, majd egy-egy táncmozdulatukat lencsevégre kapta, hogy megmutassa a test és az izmok játékát.
A színészportrék műfajának egy másik remekművét Solve Sundsbo készítette el 2010 karácsonyára a New York Times felkérésére, felvonultatva a tavalyi mozitermés ikonikus alakításait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Tükörképpel csókolózni

A New York Times 14 színészt kért fel, hogy megmutassa Hollywood esszenciáját. James Franco például tükörképével csókolózik, Michael Douglas megveti a halált, Javier Bardem pedig széttöri a berendezést Solve Sundsbo rendezésében.

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R