szerző:
MTI

Noha a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága azon dolgozik - legalábbis a hivatalos közlemény szerint -, hogy Erkel Ferenc művét jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban, a novemberre tervezett előadásokat tegnapi bejelentés szerint lefújták. Los Angelesben arra vártak, hogy a magyar részről vállalt szponzorációs büdzsé összeálljon.

A Los Angeles Times hétfői számában látott napvilágot a bejelentés, amely szerint a Los Angeles-i Opera törölte a négy novemberi Bánk bán-előadást, mivel a magyar partnerekkel nem tudtak időben olyan megállapodást elérni, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásukkal, és megfelelt volna az opera jelentőségének. A NEFMI szerdai közleménye szerint egyetértenek a Los Angeles-i opera vezetőségének azzal a véleményével, hogy a bemutatóról szóló elképzelés bejelentése óta eltelt idő nem volt elegendő ahhoz, hogy megszülessen az a keret, amelyben művészileg és pénzügyileg is biztosított az erre szánt közpénzek rendeltetésszerű felhasználása.

A közleményben kitérnek arra is, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére a washingtoni magyar nagykövetség munkatársa július 15-én, pénteken felvette a kapcsolatot a Los Angeles-i Operával. Christopher Koelsch, az opera ügyvezető igazgatója hétfőn hívta vissza a nagykövetség munkatársát. Plácido Domingo, az LA Opera főigazgatója a Los Angeles Times-ban megjelent közleményében azt írta, hogy hónapokon keresztül dolgoztak együtt a lehetséges magyar partnerekkel a produkció megvalósítása érdekében, ám "képtelenek voltunk időben olyan megállapodást elérni a Bánk bán-előadására, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásunkkal és megfelelt volna az opera jelentőségének".

©

A lapban megszólalt Stephen Rountree, az LA Opera vezérigazgatója is, aki arról beszélt, hogy a Bánk bánt elsősorban a magyar produkciós cégnek kellett volna finanszíroznia, beleértve a jelmezek magyarországi elkészítését is. "A producerek nem tudták időben összeszedni a szükséges pénzt, valamint a többi produkciós elemet a tervezett bemutatóhoz" - idézte a lap Rountree-t. A Los Angeles Times felidézte, hogy a Bánk bán bemutatójához kapcsolódó jótékonysági pénzgyűjtés már megkezdődött, és korábban a városban működő magyar főkonzulátus is szervezett eseményt ennek érdekében. A magyar állam februárban szerződésben garantálta a támogatását a premierhez, június végén nyilvánosságra került információk szerint ez az összeg 200 millió forintot tesz ki.

A teljes költséget Magony Zsolt, a Los Angeles-i Bánk bán-előadások társproducere korábban 350-380 millió forintra becsülte, hozzátéve, hogy az amerikai támogatók 150-180 milliót állnak. A producer múlt hét pénteken még úgy fogalmazott, "napok kérdése, hogy a magyar partnerek szerződései elkészüljenek". Hozzátette: Los Angelesben arra várnak, hogy a magyar részről vállalt szponzorációs büdzsé összeálljon, ennek 75-80 százalékát várják előzetesen.

Magony Zsolt az Origo hírportálnak az előadások törlését kommentálva kedden úgy nyilatkozott: azért nem sikerült aláírni a megállapodást, mert "az adminisztrációs folyamatok sokkal több időt vesznek igénybe még egy kormányhatározat esetén is, mint amennyit egy üzleti partner tolerálni tud. A támogatási szerződés közvetlenül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az LA Opera között jönne létre. Ez a hét volt a legvégső határidő. A betartásának fontosságát a napokban is nagyon sok alkalommal hangsúlyoztam. Erre a biztosítékra - és nem a konkrét összegre - lett volna szükség ahhoz, hogy elinduljon például a jegyértékesítés. Többek között a Megakoncert lassan két hónapja szervezi a nemzetközi kampányt, amely ezen a héten indult volna. Nehéz az ilyen akciók kezdési időpontját hétről hétre megváltoztatni" - jelentette ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu/MTI Kult

Törölték a Bánk bán bemutatóját Los Angelesben

Magony Zsolt, a Los Angeles-i Bánk bán-előadások társproducere megerősítette, hogy a Los Angeles-i Opera vezetői - Eli és Edythe Broad - bejelentették, törölték a négy, novemberre tervezett előadást.