szerző:
hvg.hu

A magyar félnek kellett volna finanszíroznia a Bánk bán Los Angeles-i bemutatójának teljes költségét - írta az operaház ügyvezető igazgatójára hivatkozva az Élet és Irodalom (ÉS) olvasói rovatában a témában már cikket is publikáló Lázár György, aki szerint jelenleg szó sincs a Bánk bán esetleges későbbi előadásáról sem.

Egy nappal azután, hogy Plácido Domingo, a Los Angeles-i operaház főigazgatója nyilatkozatban közölte, hogy a Bánk bánt a tervek ellenére nem mutatják be, mert az erről szóló tárgyalások nem voltak sikeresek, telefonon nyilatkozott az ügyről Stephen Rountree, az operaház ügyvezetője - írja az ÉS 'Visszhang" rovatában Lázár György, aki két hete ugyanebben a hetilapban írt cikkében azt a kérdést tette fel, hogy miért hagyott jóvá a magyar kormány egy kétszázmillió forintos adófizetői támogatást úgy, hogy még érvényes szerződés sincs a Bánk bán amerikai előadásaira, a Los Angeles-i Opera programjában ugyanis nem szerepelt 2011 novemberi Bánk bán-előadás.

A Los Angeles Times hétfői száma közölte a bejelentést, hogy a Los Angeles-i Opera törölte azt a négy novemberi Bánk bán-előadást, amelynek premierjéhez a magyar állam februárban szerződésben garantált 200 millió forintot. A színre vitel teljes, 2,2 millió dolláros, 400 millió forintos költségét a magyar fél állta volna, az adófizetők pénzéből garantált 200 millió fölötti részt magyar és amerikai magánszponzorok ajánlottak volna fel, de - idézi Lázár - Rountree őket nem ismeri. Magony Zsolt producer a Megakoncert részéről korábban a teljes költséget 350-380 millió forintra becsülte, amiből szerinte 150-180 milliót álltak volna amerikai támogatók.

Rountree Lázárnak azt mondta, a tárgyalások akkor kerültek kritikus szakaszba, amikor az operaház csak úgy lett volna hajlandó aláírni a szerződést és elkezdeni a produkció színreviteli munkáit, ha pénzügyi garanciát kap arra, hogy költségeit a kívánt ütemezésben megtérítik. Az operaház a saját pénzét nem kockáztathatja a Bánk bánra előadására - tette világossá Lázár szerint az igazgató. Az írás szerint az operaház július közepéig tudott ezzel várni, és jelenleg nincs is szó a Bánk bán esetleges előadásáról sem, az operaháznak nincs erre semmilyen kötelezettsége.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!