szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amy Winehouse halálának okát a rendőrség még vizsgálja, de az köztudott, hogy évek óta alkohol- és drogproblémákkal küzdött, többször is megjárta az elvonót - eredménytelenül. Winehouse halálával tovább gyarapodott a 27 évesen elhunyt, legendás zenészek listája, vagy ahogy a lapok emlegetik, a „27-esek” klubja. Kik tartoznak ide, és hogyan haltak meg?

A szombaton elhunyt Amy Winehouse a Wikipedia gyűjtése szerint a 45. zenész, aki „belépett” a 27-esek klubjába (27 Club). Ezzel olyan, tragikus körülmények között eltávozott 27 éves rock- vagy blueszenészek mellett kapott helyet, mint Janis Joplin, Jim Morrison vagy Kurt Cobain.

Az NPR rádió (National Public Radio) honlapján évekkel ezelőtt, a 27 évesek klubja kapcsán idézte Eric Segalstadot, aki sokáig dolgozott a rock&roll huszonhét évesen elhunyt alakjait körüllengő mítoszok feldolgozásán. Könyve 2008-ben jelent meg (The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll címmel). „Ez egy érdekes életkor, a legtöbb ember ilyenkor hagyja maga mögött a gondtalan fiatalságot, és kezd éretten, felnőtt fejjel gondolkodni” - mondta a npr.com-nak Segalstad. A fiatalon elhunyt zenészeket egytől egyig bedarálta az ipar: az állandó éjszakázás, a felfokozott életritmus, a mértéktelenül fogyasztott alkohol és drog, meg persze a szabados élet kikezdte egészségüket.

„Live fast, die young" (Élj gyorsan, halj meg fiatalon) - a mottó Humphrey Bogart 1949-es Knock On Any Door című filmjéből származik, azóta az önpusztító életet élő hírességek életvitelére is előszeretettel használják. Ugyanakkor túlzás lenne azt állítani - vélte Segalstad -, hogy a „huszonhetesek” egytől-egyig a rock&roll áldozatául estek. Akadt, akit megöltek, más önkezével vetett véget életének, míg néhányan máig tisztázatlan körülmények között hunytak el.

Mia Zapata
©

A szerző példaként említi Mia Zapata énekesnőt, aki egy punkegyüttes, a Settle-i The Gits tagja volt. Zapata 1993. július 7-én éjjel az utcán sétált egy barátja lakásának közelében, amikor megtámadták, megerőszakolták, majd megfojtották. A nyomozás során megállapították, amenyiben nem a fojtogatásba halt bele, úgy az ütlegelés következtében szerzett sérüléseibe.

Olyan, 27 évesen elhunyt zenész is volt, aki az üzlet áldozata lett - így Segalstad. Peter Ham walesi énekes, a brit Badfinger együttes frontembere - ahogy a szerző állította - nem volt drogfüggő, és viszonylag normális életet élt, ahogy egy átlagember ebben az életkorban. A menedzserével és a lemezkiadójával viszont menetrendszerűen az anyagiakról vitatkozott, állandó pénzzavarral küzdött, ami igencsak frusztrálttá tette. Ham végül önkezével vetett véget életének: 1975 áprilisában stúdiógarázsában felakasztotta magát - legalábbis a hivatalos jelentés szerint.

A 27-esek klubjának „elit tagjai” közé tartozik Janis Joplin amerikai énekesnő, dalszövegíró. A rock&roll, valamint a pszichedelikus soul királynőjeként is emlegetett Joplin élettelen testét 1970. október 4-én egy Los Angeles-i hotelben találta meg menedzsere - írja a 27 évesen elhunyt hírességekről szóló cikkében a BBC Online. A hivatalos közlés szerint halálát herointúladagolás okozta.

A legendás amerikai énekes, gitáros Jimi Hendrix, akit a Rolling Stone zenei szaklap 2003-ban első helyre sorolt minden idők száz legjobb gitárosának listáján, 1970. szeptember 18-án halt meg. Egy londoni hotel alagsorában találtak testére, halálának körülményei máig tisztázatlanok. Annyi ismeretes, hogy az éjszakát német barátnőjével töltötte, és valószínűleg saját hányásába fulladt bele, feltehetőleg tetemes mennyiségű altató és az arra ledöntött ital következményeként. Hendrix élete egyébként izgalmakban bővelkedett: ahogy arról barátainak többször is beszélt, 1969 szeptemberében két idegen elrabolta és New Yorkba vitte. Később sértetlenül kiszabadult, ám a rendőrséget nem értesítették az esetről.

Brian Jones, a Rolling Stones egyik alapító tagja, gitárosa 1969. július 3-án halt meg: testét sussexi házának úszómedencéjében találták meg. Érdekes, hogy egy hónappal korábban a bandában Mick Taylor vette át a helyét. A halottkémi vizsgálat szerint mája és szíve súlyosan károsodott, feltehetően az évek során rendszeresen, és nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol és kábítószer miatt. Halálának körülményeiről 2005-ben napvilágot látott egy újabb teória: eszerint Jonest egy építési vállalkozó, Frank Thorogood ölte meg, mert a zenész tartozott neki - írja a BBC Online.

Jim Morrison, az amerikai The Doors frontemberének holttestére fürdőkádjában találtak rá, 1971. július 3-án, Párizsban. Több lehetséges magyarázat is létezik halálának kiváltó okairól: egyesek szerint kábítószer-túladagolás, mások szerint viszont merénylet áldozata lett. Tény, hogy már korábban megjósolta: rejtélyes körülmények között megy majd el. A BBC Online összeállításában egy harmadik lehetőséget is megemlít: mivel asztmásként légzési nehézségei voltak, vért köhögött fel és megfulladt.

A Nirvana, balra Kurt Cobain
©

Az alternatív rockbanda, a Nirvana énekese, Kurt Cobain 1994. április elején távozott az élők sorából. Azt mindenki tudta róla, hogy heroinfüggő volt és depressziós. Holttestét seattle-i házában találta meg egy villanyszerelő három nappal az után, hogy - a hivatalos közlés szerint - öngyilkos lett. A halottkémi vizsgálat megállapította, hogy mellkasán egy korábban saját maga által vásárolt lőfegyver feküdt, fején pedig golyóütötte seb látszott, így azt tarották a legvalószínűbbnek, hogy önkezével vetett véget életének. Egy olyan elképzelés is nyilvánosságra került, mely szerint felesége, Courtney Love - akivel szó szerint gyilkolták egymást - ölette meg.

A „huszonhetesek” közül kétségkívül a walesi Manic Street Preachers együttes gitárosa, Richie Edwards halt meg a legrejtélyesebb, mi több, kissé bizarr módon. Edwards ugyanis 1995 február elsején, amikor az Egyesült Államokba kellett volna repülnie egy turnéra, eltűnt. Két héttel később megtalálták a kocsiját a Seven Bridge környékén, Gloucestershire déli részén. Noha családja és barátai állították, hogy soha nem lett lett volna képes arra, hogy öngyilkos legyen, elterjedt a hír, miszerint Edwards a hídról a folyóba ugrott. Utána még évekig látni vélték a világ egyes pontjain, ám 2008-ban hivatalosan is holttá nyilvánították.

Nagyítás-fotógalériánk Amy Winehouse-ról - Kattintson a képre!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Amit csak kevesen tudnak Amy Winehouse-ról

Amy Winehouse brit énekesnő-dalszerző 27 éves korában, szombaton halt meg. A bulvárlapok évek óta címoldalon taglalták magánéleti, alkohol- és drogproblémáit. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit csak a rajongók tudhatnak a többszörös Grammy-díjas díváról.