szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Rolling Stonest lekörözve minden idők legsikeresebb turnéját fejezte be a U2 ír rock zenekar a Live Nation koncertszervező szerint.

A U2 két éven tartó és öt kontinensen átívelő 360 degree Tour turnéjának anyagi sikeréről még nem ismertek a végső adatok, de a bevétel több mint 700 millió dollár. Ez meghaladja a Stones 2005-2007-es koncertkörútját. A Billboard zenei magazin szerint a U2 turnéja 736 millió dollárt hozott a konyhára szemben a Rolling Stones korábban rekordnak számító 558 milliós bevételével. Az ír zenekar más téren, a nézőszám tekintetében is csúcsot döntött. 

A U2 körútja 2009. június 30-án kezdődött Spanyolországban, Barcelonában és 110 fellépés után a kanadai Monctonban ért véget július 30-án. 1997 óta először lépett fel az együttes a Balkánon, háromszor adott koncertet "hazai pályán", Dublinban, a Croke Parkban. Kaliforniában, a Rose Bowlon 97 ezer rajongó előtt adták elő dalaikat. 

A turné második európai szakasza 2010 augusztusában kezdődött, ennek részeként először koncerteztek Oroszországban és Törökországban. Később Ausztrália és Új-Zéland következett. 1998 után újfent ellátogattak Dél-Afrikába, két óriási koncertet adtak Fokvárosban és Johannesburgban. Háromszor is teltház fogadta őket Sao Paolóban, 2011. május 14-én a mexikóvárosi Estadio Aztecában 108 ezer 800 ember előtt zenéltek. 

"A turné minden tekintetben ragyogó siker volt, mindenki büszke lehet, aki részt vett benne. A U2 ismét felállította a teljesítmény mérőfokát, talán örök időkre" - mondta Arthur Fogel, a Live Nation egyik vezetője. A körút egyes állomásait Bono váratlan hátoperációja és átmeneti mozgásképtelensége miatt át kellett szervezni. Az énekes a turnéra készülve sérült meg Németországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben