szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A WTC 2001. szeptember 11-én megsemmisült ikertornyai a terrortámadás előtt szinte minden New Yorkban játszódó filmben és tévésorozatban felbukkantak. Lelkes filmrajongók ezek közül jó néhányban felfedezni vélték a katasztrófát és annak pontos dátumát. Íme, a szimbolikus 9/11 korai mutációi.

Tíz éve dőltek le a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai. Az évfordulóra emlékezve ezúttal nem a terrortámadást rekonstruáló, feldolgozó vagy éppen újraértelmező filmes alkotásokból válogattunk, hanem megnéztük, hogy 9/11 szimbolikája hogyan bukkanhatott fel néhány 2001. szeptember 11. előtt készült filmben. 

Mivel a jövőbe látni - bizonyíthatóan - senki nem tud, e "jóslatok" egy része belemagyarázás, más része pedig csupán véletlen egybeesés. 911 Hidden in Hollywood címmel jónéhány összeállítás felkerült a YouTube videomegosztóra, ezekből válogattunk.

A Mátrix első részében (1999) a Keanu Reeves alakította Neo (Thomas A. Anderson) útlevelében 2001. szeptember 11. szerepel. Véletlen egybeesés.

Egy jóval korábbi filmben, az 1984-es Szellemirtókban (Ghost Busters) a WTC ikertornyai körül szállnak a szellemek: a vélt párhuzam a fénycsík és a szeptember 11-én tornyokba csapódó repülőgépek útvonala között igen gyenge.

Az 1983-as Szerepcsere (Trading Places) című filmben az óra állását szúrták ki az összeesküvés elméletek kedvelői: a mutatók állása szerint 9 óra lesz 5 perc múlva.

1989-ban kezdte vetíteni az amerikai Fox csatorna az azóta kultikussá vált rajzfilmsorozatot, a Simpson családot, melyet a magyar származású Csupó Gábor stúdiója - Klasky Csupo - készített. A rajongók az egyik, kilencvenes évek elején készült epizódban látni vélték a szimbolikus 9/11-et, mégpedig egy újság címlapján. 

Az ikertornyok pusztulása

Bruce Willis 1998-ban, az Armageddon című filmben - a Die Hard-trilógia után - ismét megmentette a Földet. Az egyik jelenetben megjelenik a füstölgő ikertorony, a pusztulásra ítélt New York jelképe. A  Die Hard-sorozat egyik plakátján pedig éppen a füstölő ikertornyok egyike látható, felette egy helikopterrel.

Az 1998-as Szükségállapot (The Siege) című filmben (Denzel Washington és Bruce Willis főszereplésével) a cselekmény éppen az iszlám terroristák tervezett merénylete köré épül, melynek célpontja New York.

A képregényrajongók gyorsan felfedezték, hogy a Kacsamesék (Duck Tales) egyik fejezetében, melyet a kilencvenes években adtak ki, egy becsapódást követően megsemmisülnek az „újonnan épült” ikertornyok.

Az 1991-es X-Force Spiderman Sabotage kiadványban szintén felbukkantak a pusztulásra ítélt tornyok: az egyik füstölt, és teteje gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

Mindez persze csak játék, szó sincs arról, hogy bármelyik filmben is megjósolták volna a katasztrófát vagy annak idejét. A WTC épülete elég szimbolikus volt mindig is ahhoz, hogy egy New Yorkban játszódó történetben megjelenjenek az ikertornyok. Amelyik filmben megjelent az időpont (9/11 - Mátrix), ott szóba sem jöttek az ikertonyok, ahol viszont az ikertornyok pusztulása bukkant fel, ott az időpontra vagy éppen a pusztulás módjára utaló jelek nem egyeztek. És ha valahol egyeztek is volna, az egész akkor sem jelentene többet egy jó nagy adag véletlen egybeesésnél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tamás Gáspár Miklós Vélemény

TGM: Kilenc.Tizenegy.Tíz.

A világ sokkal rosszabb hely lett 2001. szeptember 11-e óta, mint volt. Kevésbé szabad, kevésbé biztonságos, és jóval szegényebb. Ebben, mi tagadás, a Nyugat járt az élen.

MTI Világ

Brit lapok 9/11-ről: ma is ugyanakkora a terrorveszély

A tíz évvel ezelőtti amerikai merényletsorozathoz hasonló méretű támadások ma már nagyon valószínűtlenek, ám az elmúlt évtized válaszlépései ellenére a terrorizmus fenyegetése ugyanolyan valós és életveszélyes, mint eddig bármikor - írták évfordulós elemzéseikben a vasárnapi brit lapok.

Marinov Iván Tech

Szeptember 11. "igazi igazsága": kik állnak a támadás mögött?

Az Egyesült Államokat 2001-ben ért terrorcselekmények legendák és összeesküvés-elméletek ezreit ihlették az elmúlt tíz évben. Cikkünkben ezekből szemlézünk, megmutatjuk, miért alakulnak ki e teóriák, milyen veszélyeik vannak, és hogyan érdemes ellenük küzdeni – már ha egyáltalán lehet.

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő