szerző:
MTI

Még mindig nyílt a verseny a 68. velencei filmfesztiválon a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánért: a színészek között több nagyon erős alakítást is találtak a kritikusok, a nőknél viszont már szűkebb a mezőny egy nappal a díjátadó előtt.

Ha a kritikusok jól találgatnak a német származású ír színész, Michael Fassbender gazdagodhat a legjobb férfi színésznek járó Coppa Volpival. Ő két szerepben is meggyőző volt: David Cronengberg „A Dangerous Method” című művében a kétségbeesett Carl Jungot, Steve McQueen rendező Shame című alkotásában pedig egy szexőrültet alakít. Különösen utóbbi munkáját méltatták a kritikusok, akik szerint Fassbender a filmvásznon ritkán látható gazdag alakítással rukkolt elő.

Noha a színész esélyei jók, a favoritok mellett mindig vannak más jelöltek is. Ryan Gosling is nagy sikert aratott George Clooney politikai filmjében, a The Ides of March (Március idusa) című alkotásban. A választási drámában a demokrata párti elnökjelölt csapatának tagját játssza, akinek döntenie kell, feladja-e karrierjét, vagy erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hoz.

Jóval kevesebb figyelem hárult Rotem Keinanra a The Exchange című német-izraeli filmben, ennek ellenére az izraeli színész is ott van a Coppa Volpira esélyesek között. Keinan fiatal tudóst játszik a filmben, élete a lehető legjobban alakul, felesége, munkája és lakása van. Ennek ellenére átlagosnak érzi életét és küzdeni kezd. Vélemények szerint a színész kiválóan ábrázolja ezt a harcot, amelyet belül vív meg, a külvilág felé alig láthatóan.

Sokkal kevesebb jó női alakítás jutott idén a Lidóra. Keira Knightley meggyőző volt az „A Dangerous Method” című filmben, Kate Winslet pedig Roman Polanski Carnage című alkotásában bizonyította tehetségét a kiállhatatlan férjet alakító Christoph Waltz oldalán. Rajtuk kívül egy kínai színésznő, Deanie Ip munkáját méltatták az „A Simple Life” című filmben, amelyben egy idős szobalányt játszik.

Az, hogy a Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri mely filmnek adja az Arany Oroszlánt, nyílt kérdés. A nagy sikert aratott versenyfilmek - a Carnage, a Killer Joe vagy épp a John le Carré regényéből készült kémfilm (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) mellett könnyedén befuthat az Alpis című görög alkotás, de a Himidzu (Himizu) című japán mangadráma is. Dicsérték a meglepetésfilmet, a People Mountain, People Sea című kínai művet is, amely rendkívüli képeivel váltott ki nagy visszhangot.

A zsűri 23 versenyfilmből válogat, győztest szombat este hirdetnek Velencében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Már a hét évre megítélt uniós források harmadát lehívtuk

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat