Tetszett a cikk?

Újraavatták szombaton Bartók Béla szobrát London központjában.

A kétméteres bronzszobrot - a Kossuth-díjas szobrászművész, Varga Imre alkotását - először 2004 októberében, a brit főváros elegáns Kensington és Chelsea kerületében, a South Kensington metróállomás melletti kis téren állították fel, a londoni Magyar Kulturális Központ és a Peter Warlock Society támogatásával és anyagi hozzájárulásával. (Peter Warlock brit zeneszerző szervezte meg 1922-ben Bartók Béla első londoni útját).

A kerületben azonban két éve nagyszabású közterületi átalakítások kezdődtek, és erre az időre a szobrot is leszerelték.

A városrendezés befejeztével az alkotást most visszaállították, és szombaton, kisebb szabadtéri ünnepség keretében újból felavatták. A Bartók-szobrot hivatalosan Julie Mills, Kensington és Chelsea kerület polgármestere avatta fel.

Az avatóünnepségen David Mellor, a brit Konzervatív Párt veterán politikusa, egykori nemzeti örökségügyi miniszter, valamint Pataki Eszter, a londoni magyar nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsosa méltatta Bartók munkásságát.

A szobor annak az utcának a közelében áll, ahol a magyar zeneszerző londoni tartózkodásai idején lakott. Bartók 1922 és 1937 között 14 alkalommal járt Nagy-Britanniában. Nevét emléktábla őrzi egykori londoni lakhelyén, a szobortól 200 méterre lévő Sydney Place 7-es számú házán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás