szerző:
hvg.hu

Genndy Tartakovsky Szimbionikus titánok címmel vadonatúj sorozattal rukkol elő. A Dexter, Szamuráj Jack, a Star Wars: A klónok háborúja alkotójának ez a negyedik hosszabb rajzfilmszériája.

A történet főszereplője három idegen: a bátor hercegnő, Ilana, az őt védő katona, Lance és a higgadt biokibernetikus robot, Octus, akik Illinois-ban rejtőzködnek a gonosz mutánsok elől. A világrengető tetteket a főhősök iskolásoknak álcázva, inkognitóban viszik véghez. Octus vezényletével beindítják a szimbionikus titánt, a gigantikus kiberóriást, és gigarobot kikészítheti a gonosz katonai alakulatokat. Humor és intergalaktikus csihi-puhi uralja a meseszövést.

A rendező elismerte, hogy a korábbi filmjei közönségénél most „kicsit idősebb” nézőkre számít. Bízik abban, hogy több tinédzser és fiatalfelnőtt ül le a tévé elé, mont korábbi filmjeinél.

©

Köztudott, hogy Tartakovsky rajong a japán rajzfilmek és képregények világáért, és talán ő az a nyugati rendező, aki a legtöbbet tett a kétféle képi és sztorivilág közelítéséért, összeötvözéséért. A mostani óriásrobot is (az animékben mechának nevezik az efféléket) távol-keleti zsáner. „Olyan műveken nőttem fel, mint a Battle of the Planets, a Speed Racer, a Spectraman, a Starblazers, a Robotech, a Voltron, a Johnny Socko és más japán importfilmek a 70-es és 80-as évekből. Ha ezekhez még hozzáveszed a Bolondos dallamokat, a Hanna–Barbera-rajzfilmeket, a Tom és Jerryt és a Tex Avery-rajzfilmeket, akkor nagyjából megvan az összes gyerekkori tévés alapom. Az akciójelenetek mindig is jobbak voltak az animékben, mint az amerikai rajzfilmekben, ezért amikor a Szamuráj Jacken dolgoztam, arra koncentráltam, hogy hatásos akciójelenetek legyenek benne, animés-Tartakovskys stílusban.”

A kritikusok szerint, akik már Amerikában láthatták a széria egyes részeit, a főhősöknek is megvan a maguk előképe. Ilina Padméra, Lance Anakinra emlékeztetnek a Klónok háborújából. Tartakovsky nem is tagadja a hasonlóságot, de Lance szerinte James Deanre hasonlít inkább, csak több a humorérzéke. Ilina jelleméhez pedig a japán rajzfilmmágus, Myazaki alkotása, a Laputa – Az égi palota adja a kulcsot. „De a legnagyobb hatással John Hughes filmjei voltak rám, többek közt a Tizenhat szál gyertya és a Nulladik óra” – árulja el egy interjújában. 

Sikeres cégének, a 2005-ben alapított Orphanage-nak ez a 20 epizód az utolsó dobása. Üzleti megfontolásból Tartakovsky ezentúl a Viking Animation Studios-t fogja vezetni.

©

 Tatakovsky eddig még nem készítette egészestés animációs filmet, bár a Szamuráj Jack hosszú változatának most folyó munkálataiba őt is bevonták, ő az egyik ötletadója a forgatókönyvnek. „Régebben nagy álmom volt, hogy megcsináljam az Astro Boy nagyfilmet, de sajnos az nem jött össze. Ezenkívül A sötét kristály folytatása is érdekel.” A rendező nem mondott le arról, hogy a jövőben nagyfilmet forgasson. Titokzatosan azt nyilotkozta: még sohaem állt ennyire közel hozzá.

 A Szimbionikus titánokat október 22-től a magyar kábeltelevízió-nézők is láthatják majd, legalábbis ahol van Cartoon Network.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa