szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A független színházak annak ellenére nem jutnak hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati pénzeihez, hogy a támogatási döntések már rég megszülettek, és az összeg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál rendelkezésre áll. Az LMP írásbeli kérdéssel fordult Réthelyi Miklóshoz és azt tudakolja, hogy a több hónapja késő támogatás mikor jut el végre a kivéreztetett társulatokhoz.

Karácsony Gergely írásbeli kérdésében arra hívja fel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásért felelős miniszter figyelmét, hogy a július 6-án meghozott támogatási döntésekről nem a törvényes határidőn - tizenöt napon belül - értesítették a nyertes színházakat, hanem jóval később, csak augusztus 11-én. A döntéstől számított negyvenöt napon belül pedig meg kellett volna kötni a színházakkal a támogatási szerződéseket; ennek ugyan legkésőbb szeptember 5-ig be kellett volna következnie, mégsem történt azóta semmi.

A Kulturális és sajtóbizottság LMP-s alelnöke emlékezteti a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az államnak alkotmányos feladata a művelődéshez való jog biztosítása, és segíteni köteles az államilag besorolt színházak működését.
©
A minisztériumi mulasztás miatt a társulatok közül több működése ellehetetlenült, több családi és baráti kölcsönökből tartja fenn magát, új produkciókat pedig elvétve tudnak létrehozni - áll a párt közleményében. Az LMP politikusa ezért arra vár választ a területért felelős minisztertől, hogy a NEFMI mikor szándékozik végre kifizetni a független színházak nyertes NKA-pályázatait – a nekik megítélt, jogosan járó támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben

Az USA visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség