szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rögtön az első évad végére felépített feszültség robbanásával indítja második szezonját az HBO – az amerikai premier utáni napokon az On Demand és a Go szolgáltatáson Magyarországon is látható – sorozata, a Gengszterkorzó, amelytől készítője a Maffiózók sikerének megismétlését várja.

Történelmi leckét vettek a múlt század húszas éveiben játszódó Gengszterkorzó színészei, amikor a bevezető részt rendező legenda, Martin Scorsese felkérésére gondolkodás nélkül elvállalták szerepüket. Nem voltak ugyanis alapos ismereteik – a szesztilalom 1920-ban alkotmánymódosítással indult, majd ugyanilyen módon 1933-ban véget ért, paradox módon éppen – a felszabadultságáról és gazdasági fellendüléséről híres időszakról. Könyveket bújtak, hogy felkészüljenek a részletesen kidolgozott tévés produkcióra – vallották be többen is az HBO sorozatának második szezonját beharangozó New York-i sajtóbeszélgetésen.

Nehezebb feladata volt azoknak, akik valós személyt formálnak meg, mert a történelmi tények behatárolják a színészi lehetőségeket. Mint a Gengszterkorzó képileg elődjének tekinthető Maffiózókban még epizódszerepet alakító Vincent Piazzának, aki most a fiatal és szertelen Lucky Luciano bőrébe bújik. Szerinte igazi kihívás úgy játszani az egyelőre inkább férfiassága bizonygatásával foglalkozó zöldfülű gengsztert, hogy abban hihetően benne legyen a később az amerikai szervezett alvilág legbefolyásosabb emberévé emelkedő maffiózó előképe. Mint a sajtóbeszélgetésen elmondta, Scorsese az olasz Gian Maria Volonté 1974-es Luciano–alakítását ajánlotta figyelmébe követendő példaként.

©

A színházból érkezett a film- és tévéiparba a teátrális gesztusokat a szenvtelenül fenyegető New York-i zsidó maffiózó, Arnold Rothstein kedvéért levedlő Michael Stuhlbarg. A modern Amerikában a bűnözésből először üzletet faragó Rothstein több későbbi legendás maffiózó apafigurája, de mint Stuhlbarg elmondta, személyiségének a képernyőn is ellentmondásosnak kell lennie: ő a zsákmányára türelmesen váró vadász, akinek csak az üzlet számít, de nevetni is tud, szereti élvezni az életet, alapvetően mégis félelmetes. A Gengszterkorzó több kitalált szereplőjével ellentétben az éppen a Sötét zsaruk harmadik részét forgató Stuhlberg legalább biztos lehet a sorsában: Rothsteint 1928-ban Manhattanben agyonlövik.

A stáb tagjai által agyondicsért, első igazi főszerepét játszó Steve Buscemi – a Maffiózókban Tony Soprano unokafivérét alakította – annak ellenére abszolút magáévá tette a valódi Atlantic City-beli kiskirály, Nucky Johnson alakját, hogy utóbbi tőle eltérően nagydarab ember volt. A sorozat sztárja fanyarul megjegyezte, hogy ez végre egy olyan alkotás, amelyben fegyverek sülnek el, de nem ő hal meg. Nucky személyében egy olyan férfit lát, aki alapvetően szomorú a felesége és a gyerekei elvesztése miatt, mégis élvezi az életet és a hatalmat.

©

Buscemi nosztalgiát érez a húszas évek jelentette letűnt kor után, amikor a ruhák olyan aprólékosan kidolgozottak voltak, hogy még a munkásemberek is stílusosan öltözködtek. Nucky sem más – mondta – mint minden ember: vannak vágyai, amiket el akar érni, eközben bűnöket követ el, amikkel együtt tud élni, és szolgáltatást nyújt másoknak, ezalatt ő is meggazdagszik.

A fiktív szereplők közül ellentmondásos, kvázi apa-fiú kapcsolatban áll Nuckyval az első világháborúban a gyilkolást kitanuló Jimmy Darmody, akit a független filmekben előszeretettel szereplő Michael Pitt alakít. Pitt nyereségnek tartja, hogy egy-egy szezonban 12 óra van történetmesélésre, míg egy mozifilmben erre csupán 2 óra áll rendelkezésre. A karaktereket így aprólékosabban föl lehet építeni. Mint mondta, a háborúból mentálisan sérülten hazatérő Jimmy szerepének megformálásában segítette, hogy dokumentumfilmet forgatott Irakban harcoló amerikai katonák megpróbáltatásairól.

Sorozatbéli társa a háborúban fél arcát elveszítő Richard Harris. A szerepet játszó Jack Huston arcára számítógépes trükkel applikálják a korabeli maszkot: ezért gézcsomóval a szájában segíti a sérülés imitálását.

Az HBO Drót című sorozatában már a nézők kedvencének számított a Klu Klux Klan emberei által csaknem megölt fekete szeszcsempészt, Chalky White-ot játszó Michael K. Williams. A rendíthetetlenül vidám Williams bevallása szerint semmit nem tudott a Gengszterkorzó korszakáról, még a prohibíció kifejezést sem ismerte. Azzal viszont tisztában volt, hogy a Klan akkoriban erős volt.

©

A forgatókönyvet és a sorozatot történelmi tanfolyamként fogja fel: úgy véli, az USA a kábítószerek ellen folytatott háborút valószínűleg elveszíti, ahogy annak idején a szesztilalom is megbukott. Chalky White-hoz hasonlóan zsírosabb falat juthat a második szezonban Nucky seriff-szerepével elégedetlen öccsének, Elinak, akit a New Yorkban kísérleti színjátszással indult Shea Whigham formál meg. Ő a Gengszterkorzó egyik fontos művészi előzményének a Roman Polanski rendezte Kínai negyedet tartja.

Mivel az amerikai szüfrazsett-mozgalom győzelmeként a nők szavazati jogát a 19. alkotmánymódosítással – rögtön a szesztilalom bevezetése után – 1920-ban megadták, a Gengszerkorzóban elmaradhatatlanok az erős női karakterek. Az erőszakos férjétől szenvedő, elnyomott feleségből Nucky szeretőjeként öntudatossá váló Margaret Schroedert a glasgow-i Kelly Macdonaldnak alakítja. Annak idején a Trainspottingban tűnt fel, most pedig a szerep kedvéért ír akcentust kellett tanulnia. A Nem vénnek való vidék révén az amerikai filmkészítésbe már belekóstolt Macdonald szerint ritka a Schroederhez hasonlóan erős női karakter a mozikban, de tisztában van vele, hogy a nők a Gengszterkorzó idején csak a háttérben lehettek a férfiak és kedvenc játékszereik, a fegyverek mögött.

A 38 éves Gretchen Mol elmondása szerint ügynöke és barátai is attól tartottak, hogy veszélyes, ha a Gengszterkorzó Gillianjaként nagymamaszerepet vállal. A sorozat mellett szólt azonban, hogy lakhelyén, New Yorkban forgatják, és olyan női szerepet kínál, ami filmvásznon ritka. Karakterét túlélőként jellemzi: Gilliannek legfontosabb a fia boldogulása, amiért bármire hajlandó. Azt viszont Mol a való életben bizarrnak tartja, és eszébe nem jutna megtenni, amivel a manipulátor Gillian az első epizódban dicsekszik menyének, hogy annak idején örömmel megcsókolta csecsemő fia fütyijét.

A Gengszterkorzó motorja, a Maffiózókért már Emmyvel jutalmazott Terence Winter nagy megkönnyebbüléssel fogadta az első szezon sikerét, és úgy érzi, bejött az a húzása, hogy - a történelmi hűséget torzítva - Buscemire bízta Nucky szerepét.

Nagy Gábor / New York

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!