szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ken Follett kapta a 2011-es Aranykönyv-díjat legutóbbi bestsellere, a Titánok harca trilógia első részéért. A brit író karrierje egy durrdefekttel kezdődött 1974-ben.

Lerobbant a kocsi. Ken Follett - elmondása szerint - közepes újságíróként tengette életét Londonban. Megszületett első gyermeke, fizette a jelzálogot a házára és tönkrement az autója. A szerelő azt mondta, 200 font a javítás. Pont akkora összeg, amit sehogy sem tudott kiköhögni a fizetéséből a skót származású író. Megtudta, hogy egy kollégája kétszáz fontos előleget kapott egy thrillerre. Follett kapott az ötleten és ő is beküldött egy regényvázlatot. "Nem lett túl jó, de elég ahhoz, hogy elfogadja a kiadó" - mesélte egy 2008-as interjúban.

Az első mű (Titkok, 1974) után úgy gondolta, hogy érdemes folytatni, és lehet még jobb is. 1978-ban a nyolcadik regényével (Tű a szénakazalban) futott be. Hogy miért nem ül azóta a babérjain? Mert rákapott az ízére. Több mint harmincéves munkásságát a magyarok is figyelemmel kísérik: 2011-ben a hazai olvasók odaítélték neki az Aranykönyv-díjat, melyet a Libri alapított, azért, „hogy minél több embert vegyenek rá az olvasásra” - mondta Walitschek Csilla, a Libri kiadó vezetője.

Ken Follett személyesen vette át az Aranykönyv-díjat
©

Ken Follett legutolsó művével, a Titánok harca trilógia első részével érdemelt ki több mint egymillió szavazatot az internetes voksoláson. A májusban lezárult verseny fődíját most tudta átvenni az író személyesen: családjával együtt érkezett Budapestre egy rövid vizit erejéig. Follett munkamódszeréről is mesélt csütörtök este: elmondta, hogy képzelőereje révén tudja ontani magából a történeteket, de a könyveinek megfilmesítésében nem vesz részt aktívan.

Az 1989-es A katedrális című ezeroldalasából 2010-ben készült nyolcrészes tévésorozat, melynek forgatása Budapesten folyt. A középkori, egyházi sztori vér- és erotikadús megoldásait a kritikusok nem magasztalták az egekig, de Follett elégedett volt az eredménnyel. A filmsorozatot Magyarországon a Tv2 vetítette szeptemberben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Ken Follett regénye alapján forgatnak sorozatot Magyarországon

Június 22-én kezdődnek A katedrális című Ken Follett-regény alapján készülő minisorozat forgatási munkálatai; október közepéig Budapesten, majd november végéig Bécsben dolgozik a stáb - jelentette be a müncheni Tandems Communications, az alkotás egyik producere.

hvg.hu Kult

Mit csinál Ken Follett Fóton?

Ken Follett világhírű író Fótra látogatott, ahol az egyik leghíresebb művéből, A katedrális című regényből készülő minisorozat forgatási munkálataiba pillantott be.