szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén 75 éves Life magazin 2237 kiadása azt jelenti, hogy ennyiszer kellett lenyűgözni az olvasókat egy ütős címlappal. Sokszor sikerült, néha pedig nem. Íme, egy válogatás a legjobb és legfélresikerültebb borítókból.

1936 szeptemberében Henry Luce egy erőmű fényképével tört be a magazinok piacára a Life-fal, mely előtte egy humoros, családcentrikus kiadvány volt. Luce azonban létrehozta az első képes újságot, melyben a sajtófotók kapták a főszerepet. Az első kiadást 360 ezren vásárolták meg, de négy hónappal később már milliós volt a kereslet a 75 évvel ezelőtt tíz centet (mai árfolyamon 1,48 dollárt) kóstáló újságért. A növekedés 1971-ig tartott, harmincöt évvel az első kiadás után a nyolc és fél milliós példányszámot először kellett csökkenteni. A hetvenes években egyre kevesebbet nyomtattak, majd 1978-ban a heti kiadást havira változtatták.

Tematikjában a Life mindig exkluzív tartalmakkal rukkolt elő, Alfred Eisenstaedt híres csókfotójától a vietnami háborúban haldokló bajtárs képéig a legmegrendítőbb és legelképesztőbb pillanatokat tárták nyilvánosság elé. A háromnegyed évszázados lap bár manapság – pontosan 2007 óta már csupán különkiadásokkal jelenik meg az újságosstandokon, és folyamatosan csak online követhető - az évforduló alkalmából szívesen nosztalgiázik. A life.com-on nyomon követhetők az archívumból előkotort legemlékezetesebb fotók, de a húsz legrosszabbul és a 75 legjobban elsült borítót is összegyűjtötték.

Life magazin 1937-es kiadása
©

Grace, a kirakati bábú (Grace the dummy) alig fél évvel az első kiadás után jelent meg a Life magazin címlapján 1937-ben. Érdekessége, hogy bár a szerkesztők szerint az egyik legrosszabb - mondhatni üresfejű - borítókép, létezik olyan "független" gyűjtés, ahol a legjobbak között szerepel.

Life magazin 1965-ös kiadás
©

1965-ben viszont tarolt a fenti címlapfotó. Négy nap alatt elkapkodták az újságosstandokról a Life-ot a a svéd fotográfus, Lennart Nilsson magzatot ábrázoló, lélegzetelállító képe miatt.

Life magazin 1947 karácsonyán
©

Érthetetlen, hogy 1947 karácsonyán mi vitte rá a Life szerkesztőségét, hogy egy bandzsa, rosszul megrajzolt lányt (vagy fiút?) tegyen a címlapjára, de megtette.

Life magazin 1959-ben Monroe-val csábított
©

Számos alkalommal adták át az elsőbbséget a hírességeknek a Life magazinban. Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor például sorozatosan szerepelt a címlapon. A fenti Monroe-kép különlegessége a beállítás: hátulról és ugrópozícióban készült.

Life csendélet 1968-ból
©

Ez a gyümölcsös csendélet azonban nem sikerült túl különlegesre, és ezt maguk a szerkesztők is belátták, de arra fogták a fantáziátlanságot, hogy akkoriban - 1968-ban még nem léteztek gasztrodizájnerek.

Life magazin kakasos borítója 1937-ből
©

Ez egy másik érdekes próbálkozás: a kakas mint címlapsztár.

Life 1965-ös vietnami illusztrációja
©

Larry Burrow a vietnami háborúban fotózta a katonákat, ez a képe azt a szörnyű pillanatot kapta el, amikor a harc közben egy bajtársa haldoklása közben próbál helyt állni az amerikai katona. Címe: One Ride With Yankee Papa 13

Life magazin híres 1968-as kiadása
©

Ha azt hinnénk, hogy a szenzációhajhászás előnyt élvezett a Life-osoknál, ez a kép megcáfolja. Robert F. Kennedy szenátorról Bill Eppridge készítette ezt a képet az Oregon beach-en, pár nap múlva a fotós elkísérte Kennedyt Kaliforniába, és nem csupán szemtanúja volt a politikus elleni merényletnek az Ambassador hotelben, hanem le is fotózta a halála pillanatát. Amikor azonban döntenie kellett a szerkesztőségnek, hogy melyik képet használják a címlaphoz: a strandfotót választották.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Húsz legenda, aki felrázta a világot

Kik azok, akik munkájukkal egy életre letették névjegyüket? A LIFE magazin összegyűjtött húsz, a lapban korábban már bemutatott legendás személyiséget, akik művészetükkel, politikai, vagy sportteljesítményükkel, tudományos felfedezésükkel megváltoztatták a világot.