szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Marilyn Monroe születésnapi ajándéka, a John F. Kennedy amerikai elnöknek elénekelt Happy Birthday nagyot ütött 1962-ben. A korabeli kritikusok szerint minden idők legszuggesztívebb és legerotikusabb nyilvános dalolásának lehettek tanúi az elnöki ünnepség résztvevői. Egy teória szerint viszont korántsem a lelkesedés állt Monroe lassú, érzékinek ható előadása mögött.

A közönség lélegzete is elakadt, amikor Marilyn Monroe 1962-ben a pódiumra lépett, hogy J. F. Kennedy születésnapi ünnepségén elénekelje a Happy Birthday című dalt. Monroe lassú, érzéki előadásmódja az izgalomnak vagy a nyilvánosság előtti szereplésvágynak is betudható volt, ám egy teória szerint az ötvenes évek szexszimbóluma egészen más okból pihegett a mikrofon előtt.

Monroe és Kennedy elnök az ominózus születésnapi partin
©

Ahogy arról Daily Mail című brit lap is írt, a díva egyszerűen kifogyott a szuszból, mert közvetlenül a fellépés előtt elkavarodott az ünnepség helyszínéül szolgáló Madison Square Gardenben, és futva - de még így is késve - érkezett az emelvényhez.

A most 89 éves amerikai színésznő, Joan Copeland ott volt az emlékezetes estén. (Copeland Monroe harmadik férjének, Arthur Miller írónak a húga). Az idős színésznő visszaemlékezése szerint az énekesnő késve esett be, mert lemaradt a rendező hívásáról. Elmondása szerint látta, hogy Monroe rohan, kapkodja a levegőt és meglehetősen ideges.

A fellépésről készült videón is látszik, hogy az énekesnőt felkonferáló Peter Lawford énekes viccel üti el a díva késéséből adódó kínos pillanatokat. Monroe viszont berobbant, produkciója pedig lenyűgözte a közönséget. Ebben minden bizonnyal legendás, 2500 hegyikristállyal díszített testhezálló ruhája is szerepet játszott, na meg a pletyka, miszerint a szőke színésznőnek nem csak Kennedy öccsével, Roberttel, hanem az elnökkel is afférja volt.

Amikor Monroe elhallgatott, Kennedy lépett az emelvényre és azt mondta: most, hogy ilyen szívhezszóló és édes előadást hallott, akár vissza is vonulhat a politikai életből. A dolog pikantériája, hogy az elnök 45. születésnapja alkalmából rendezett partin a first lady, Jackie Kennedy nem volt jelen. Egy évvel később Kennedy merénylet áldozata lett.

A 36 éves Marilyn Monroe-t, aki filmes alakításai mellett - többnyire egyszerű nőket játszott - azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy szívesen megmutatta bájait - 1953-ban szerepelt a Playboy címlapján -, még ebben az évben, 1962. augusztus 5-én holtan találták lakásában. Halálának okáról több elmélet látott napvilágot: az öngyilkosság mellett a gyilkosság lehetősége is felmerült, ám utóbbira azóta sem találtak bizonyítékot.

A születésnapi partin viselt csillogó ruhája egy 1999-es New York-i árverésen 1,26 millió dollárért kelt el. Monroe életéről - egy 1956-os forgatásáról - időközben elkészült az új film: a My Week With Marilyn című romantikus moziban Michele Williams alakítja a szőke színésznőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Shake

A kutyának sem kellett az állítólagos Marilyn Monroe szexfilm

Kudarcba fulladt egy állítólag Marilyn Monroe-val a negyvenes években készült szexfilm argentin árverése. A hétvégi aukción kétmillió argentin pesóról (92 millió forint) indult volna a licitálás, ám egyetlen vásárló sem akarta megadni ezt az árat.

MTI Shake

Milliókat adtak Marilyn Monroe híres fehér ruhájáért

Meghökkentően magas áron, 4,6 millió dollárért (862,27 millió forintnak megfelelő összegért) kelt el egy árverésen Marilyn Monroe "filmtörténeti" fehér ruhája, amelynek szoknyáját a Hétévi várakozás című filmben lebbentette fel a metróhuzat.

hvg.hu Kult

Fotó: Marilyn Monroe 54 évvel később

Michelle Williams színésznő Marilyn Monroe-ként pózol a Vogue Magazin októberi számának címlapján, ezzel reklámozva legújabb filmjét, melynek címe My week with Marilyn.