szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Plágium miatt nyújtott be keresetet egy amerikai képregényíró az idén nyáron Harrison Ford és Daniel Craig főszereplésével bemutatott Cowboyok és Űrlények (Cowboys & Aliens) című mozifilm producerei ellen.

A Texas állambeli Austinban élő Steven John Busti beadványa újabb csapást jelenthet a Universal Pictures és a DreamWorks Studios júliusban bemutatott filmjére, amely mindössze 175 millió dollárt (39 milliárd forintnyi összeget), vagyis a mozi költségeit alig meghaladó globális bevételt produkált.

A kereset szerint Busti 1994-ben találta ki a hatalmas űrlényekkel harcoló lasszós cowboyok ötletét, a következő évben Cowboyok és űrlények címmel meg is jelentette a történetet a Bizzare Fantasy nevű képregényben.

Az író azt állítja, hogy Scott Mitchell Rosenberg vállalkozó Los Angeles-i székhelyű Platinum Studios képregényprodukciós cége 2006-ban Cowboyok és Űrlények címmel grafikus képregénysorozatot indított, amely "kísérteties hasonlóságokat" mutatott az ő munkájával. A Universal és a DreamWorks a Platinumtól vásárolta meg a jogot, hogy a Cowboyok és Űrlények ötletén alapuló filmet forgassanak.

A két stúdió nem nyilatkozott a keresettel kapcsolatban, amely Rosenberget, a Platinum céget, a Universalt és a DreamWorksöt egyaránt megnevezi. Busti csupán idén intézkedett saját történetének szerzői jogairól, ám ügyvédjének elmondása szerint ez nem jelent akadályt, mivel a szerzőt a mű létrejöttének pillanatától automatikusan megilleti a szerzői jogi védelem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó