szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország végleg lemaradhat a környező országok mögött a koncertek tekintetében: a magas adók és a gyenge forint kiszámíthatatlanná teszi a rendezvényszervező-piacot - írja a Világgazdaság.

Budapest vert helyzetben van a környező országokhoz képest – ezt mondták a Világgazdaság által megkérdezett koncertszervezők. Elsődleges okként mindnyájan a jegyek után fizetendő 27 százalékos általános forgalmi adót említették, amely nemcsak az árakat emeli meg, de közvetetten a sztárok gázsiját is csökkenti.

Brády Márton, a Showtime Budapest ügyvezető igazgatója szerint ugyanis a fellépők általában a fellépti díjon felül részesedést kapnak a bevételből is. A jegyárakat viszont már nem lehet tovább emelni Magyarországon, így ha hazánkat választják a sztárok, be kell érniük kevesebbel - mondta a szakember a lapnak.

©

Az igazgató szerint a koncertjegyeket sújtó áfa mértéke Magyarországon a legmagasabb a világon. „Ausztriában  tíz, Németországban nyolc, Csehországban hat, Szlovákiában tizenhét százalék az áfa” – sorol fel kapásból néhány európai példát Brády Márton, aki szerint a sztárok könnyedén kihagyják Magyarországot, ha egyetlen német város többet hoz a konyhára.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója korábban azt mondta, hogy a Sziget rendezvényeire a forint-euró árfolyam ingadozása van hatással. Elmondta, hogy miután kiadásaik jelentős részét euróban fizetik, a jelenlegi árfolyam nagyon megnöveli a költségeiket.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Május 2-án nyithatják ki a református templomokat

Május 2-án nyithatják ki a református templomokat

Szokott meccseket nézni az neten? Brüsszel arra készül, hogy 30 perc alatt bezáratja a kiskapukat

Szokott meccseket nézni az neten? Brüsszel arra készül, hogy 30 perc alatt bezáratja a kiskapukat

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről