szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fliegauf a zsűri nagydíját vihette el Csak a szél című filmjével a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. Egy olasz film, a Cesare deve morire című alkotás kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a film rendezője Vittorio és Paolo Taviani.

Fliegauf Bence szombaton már két díjat is kapott: a film békedíjat és az Amnesty International jogvédő szervezet díját is elnyerte.

A rendező a díjat átvéve úgy fogalmazott, fantasztikus embereket ismerhetett meg a film forgatásán. "Nemcsak a stábra, hanem a munkánkat segítő segítő emberekre, például a szociális munkásokra is gondolok" - mondta a Berlinale Palast színpadán.

"Meg akarom ragadni ezt az alkalmat, hogy a díj révén az ő munkájuk is nagyobb támogatást kapjon" - fűzte hozzá. A film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született amatőr színészekkel, és szombaton már elnyerte a fesztiválon két független zsűri díját is.

Egy olasz film, a Cesare deve morire című alkotás kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a film rendezője Vittorio és Paolo Taviani. A fivérek úgy fogalmaztak, nem számítottak arra, hogy filmjük ekkora sikert arat és eléri a nagyközönséget. Az olasz versenyfilm 17 másik alkotással együtt vetélkedett az Arany Medvéért, amelyre a kritikusok véleményének összesítése alapján sokan a Barbara című német filmet tartották a legesélyesebbnek. A filmnek végül "be kellett érnie" egy Ezüst Medvével, amelyet Christian Petzold kapott a rendezésért. Az alkotónak ez már a harmadik filmje volt, amely a Berlinale versenyprogramjában szerepelt.

A találgatásokra rácáfolva nem Nina Hoss, a Barbara főszereplője és nem is Léa Seydoux francia színésznő, hanem Rachel Mwanza, a Rebelle című film főszereplője kapta a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét. Kim Nguyen kanadai rendező filmje egy gyerek katonáról - egy kislányról - szól. Mwanza amatőr színészként forgatta a filmet, amely az ő életének sötét pillanatait eleveníti fel.

Kosztümös dráma, az En kongelig affaere (A Royal Affair) főszereplője, Mikkel Bo Farsgaard diadalmaskodott a színészek között. A fiatal művész VII. Keresztély dán királyt alakítja az északi országból érkezett versenyfilmben, amelyben Mads Mikkelsen és Alicia Vikander voltak partnerei. Ennek a filmnek a forgatókönyve révén érdemelt ki Ezüst Medvét Nikolaj Arcel - egyben a kosztümös dráma rendezője - és Rasmus Heisterberg. A díjat a zsűri algériai tagja, Boualem Sansal neves író adta át. Érdekesség, hogy Arcelnek Lars von Trier nyújtott segítséget tanácsadóként a szkript írásában.

A testület idén az operatőri, a vágói, a zeneszerzői, a jelmez-, vagy a látványtervezői munka terén odaítélt Ezüst Medvét az operatőri területen osztotta ki, mégpedig Vang Csüan-an kínai rendező White Deer Plain című filmje operatőrének, Lutz Reitmeiernek. A szakember nem tudta személyesen átvenni a szobrocskát, mert Szaúd-Arábiában forgat.

Alfred Bauer-díjat kapott Miguel Gomes, a Tabu című portugál-brazil-német film rendezője. A fesztivál alapítója előtt tisztelgő elismeréssel - szintén Ezüst Medve - a filmművészetben új utakat nyitó alkotást jutalmaznak. A fekete-fehér, költőisége és finom humora miatt egyaránt dicsért film pénteken elnyerte a kritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

Mike Leigh zsűrielnök szerint a nyolctagú testületben nagyon jó hangulat uralkodott, harmónia alakult ki, és egy nyelvet beszéltek. "Jó filmeket láthattunk, remélem, érdekes döntéseket hoztunk" - mondta.

A rövidfilmek mezőnyében a portugál Joao Salaviza munkája, a Rafa kapta az Arany medvét, a japán Vada Acusi műve, a Gerehto Rabitto (Great Rabbit) pedig a zsűri különdíját, Ezüst Medvét.

A Generation Kplus nevű szekcióból érkezett a legjobb elsőfilmes munka, amely a Kauwboy című lett Boudewijn Koole holland rendezőtől. 

Dieter Kosslick fesztiváligazgató a seregszemle legjobb pillanatai között említette az életműdíjjal - Arany Medvével - kitüntetett Meryl Streep látogatását. Sok film foglalkozott politikai kérdésekkel - hangzott el. Kosslick külön kitért az arab tavaszt bemutató művekre.

Az idei Berlinale minden bizonnyal rekord nézőszámmal zárul vasárnap, félidőben 250 ezer látogatót jegyeztek. A seregszemle utolsó napja hagyományosan a közönségé. A fesztivál vendégei között volt Angelina Jolie, Christian Bale, Steven Soderbergh, Sáhruh Khán, Michael Fassbender, Antonio Banderas, Salma Hayek, Mads Mikkelsen és Billy Bob Thornton is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész

Lehúzott több gyárat és átverte Demján Sándort is – Magyar svindlerek, 6. rész