Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán
Tetszett a cikk?

Ki a kedvence? Lulugyi? Amira? Boszi Kata? Mona? Ha még nincs, viszont fáj valami, kapcsolja be a tévéjét, fizesse meg a vizitdíjat, és várja a csodát. Az ezobiznisz folytatódik, egyre több csatornán.

A rendszerváltás előtt még alig létezett az ezobiznisz Magyarországon – a kötelezően materialista felfogást elsőként Egely György rúgta fel az 1988-ban megjelent Titokzatos erők tudománya? című könyvével. A szocializmus bedőlése, a sokszínű szabadság ebben a dimenzióban is hirtelen rántotta el a reteszt, és beözönlött az ezotéria.

Déri János ufókat lesett, Lui Padre újsághirdetésben adta hírül, hogy a „Friderikusz-showból ismert gyógyító”, azaz ő várja ügyfeleit, a Bahia-boltokban csodatévő kristályok sorakoztak, „az első kettő jó a rákra meg az AIDS-re, a többitől meg javul a világ összes népe”.
Barkácsezo volt ez, egyéni, ad hoc karrier utakkal. Kereskedelmi tévék kellettek ahhoz, hogy magasabb, szervezett szintre jusson a kuruzslás.

Az első komolyabb belépő a Budapest tévé volt. Még itt is bájosan-idétlenül amatőr, de már egymásnak stafétaként átadott, állandó kulisszákkal dolgozó kuruzslók működtek. Kezdtek kialakulni a rutinok, és a nézők is megtanulták a párhuzamos univerzumot, ahol szellemeket kell leszedni a betelefonáló hátáról, energiát lehet simítani rajta, vagy meghatározott ügyekben a felcsapott kártyalapokból kell jósolni.

Ez azonban még egy szervezettségében is komolytalan ügy volt. Előtte Zana Zoltán beszélgetett fura színűre festett hajú, kattogó protézisű segédszínészekkel, playback operettgyilkosságok történtek mályvaszín, kétsoros zakóban, utána pedig Anettka mutatott sok fedetlen testfelületet. Jó mulatságnak indult, nevettünk rajta.

A váltást az országos kereskedelmi csatornákra kerülés, a TV2 és az RTL Klub meghódítása hozta. Az RTL-en ma Asztro show néven fut a butítás, míg a TV2 az Ezo.tv című műsorral támad. Az RTL e tekintetben óvatosabb - ha úgy tetszik, tisztességesebb -, ugyanis „csak” jóslás folyik a csatornán. Móna, Amira, Boszi Kata és hasonló művésznevű társaik különböző módszerekkel a betelefonálók jövőjét próbálják megtippelni. A megfelelő empátia és emberismeret valóban el tudja hitetni a betelefonálóval, hogy pusztán a random feldobott kártyalapokból a jós „kiolvasta” őt és a jövőjét.

Egy 50-55 év körüli férfi arról érdeklődött, hogy születik-e neki - persze ortodox módon egy hölgy közreműködésével - a közeljövőben gyermeke, akár házasságon kívül? Egy ügyes jós azonnal „lát” párkapcsolati problémákat (hiszen házasságon kívüli gyerek esélyéről beszélt), fiatalabb szeretőt (a vele egyidős feleség nem feltétlenül esik már teherbe), közelgő, nagy kiadásokat (egy válás sokba kerül, egy terhes szerető szintén). Teljesen mindegy, hogy ehhez a treff bubi vagy a Csuklyás Mezőgazdasági Dolgozó (Kaszás) jött fel a pakli tetejére.

A TV2-nél problematikusabb a helyzet – és nem csak az Ezo.tv nevű blokk kapcsán. Ha jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy hol, milyen műsorokban bukkannak fel az okkult tanok, akkor legalábbis el kéne gondolkodni azon, hogy ugyanaz a műsorvezető cseveg tényként (!) a csillagjóssal arról, hogy az Oroszlánok és a Bikák mikor találnak egymásra, mint aki korábban a helyettes államtitkárt kérdezte az új törvényekről. A horoszkóp is határeset, az se árt, de attól még lila köd, nem pedig tény, mint az adókulcs vagy a tandíj. Érdemesebb lenne kevésbé átjárható határt húzni.

A legdurvább kérdéseket a képernyőn keresztül történő gyógyítás veti fel. Az Ezo.tv honlapján jelenleg kereken harminc kuruzsló állítja azt, hogy gyógyítani képes. Machita saját bevallása szerint az „eltávozott lelkek üzeneteit” közvetíti, és „krisztusi energiákkal született” (ezt azért le kéne teszteltetni Erdő Péterrel is). Főnix „érzékeli az energiákat”, így segít a gyógyulásban. Moncsi leveszi a rontást és átkot, valamint gyógyító energiát küld. Awen ezt állítja magáról: „Kiemelt szakterületem a meddőség testi és lelki okainak feltárása, kezelése saját fejlesztésű módszereimmel. Foglalkozom rákos betegek kiegészítő terápiájával is.”

Ahhoz, hogy egy gyógyszerről bárki azt állíthassa, hogy a rákos betegek állapotán javít, millió (és milliókba kerülő) vizsgálaton és bürokratikus procedúrán kell a készítménynek átesnie. Sőt, még az egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval is ez a helyzet, ha pedig a tévében hirdetik, a 30 másodperces reklámból kábé nyolc másodpercet arra kell szánni, hogy „kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét”. Bezzeg az Ezo.tv-ben a Lulugyi művésznevű orákulum jogi következmények nélkül állíthatja, hogy „fizikailag megérzem, ha valakinek fáj valamilyen testrésze, ilyenkor energiával töltöm fel és meggyógyítom az illetőt”.

Minden hétköznap este a TV2-n beköszön egy gyorsbeszédű fiatalember, vagy egy fürge hölgy (utóbbi talán az egykori, Kölyökidő című műsorból ismerős), és kétség nélkül, tényként közli, hogy itt most természetfölötti képességű csodatevők következnek. Bevonzzák a szerencsét, látják a jövőt, és mint a bemutatkozásból kiderül, sokan (a mintegy százfős brigád harmada) még gyógyító képességeket is állít. Illetve hazudik, mondjuk ki.

Tényleg ki kell mondani, mert például a már említett Awen meddőségi diagnosztikát ígér, holott egy elzáródott petevezeték fölött kalimpálhat bármennyit, amíg a gyerekre vágyó hölgy nem megy el, mondjuk, egy laparoszkópiás műtétre, addig ott gyerek nem fogan. Ellenben elkölt sok pénzt a semmire, először az emelt díjas hívásokkal, majd a kuruzslók „magánpraxisában”.

„De strigis vero quae non sunt, nulla questio fiat”, azaz „a boszorkányokról pedig, minthogy ilyenek nem léteznek, ne történjék többé említés”. Könyves Kálmán már a XII. században dekrétumba foglalta ezt a mondatot. Ma meg? A boszorkányok degeszre keresik magukat, míg az orvosok csapatosan, havonta százasával mennek külföldre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

Nem tetszik az ügyészségnek, hogy az Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatóját csak pénzbírságra ítélték

Nem tetszik az ügyészségnek, hogy az Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatóját csak pénzbírságra ítélték