szerző:
L. L.
Tetszett a cikk?

Tegnap harmadszor is elindult az egykor népszerű kvízműsor, a Legyen Ön is milliomos!, ezúttal Friderikusz Sándorral. Megnéztük, hogyan muzsikált a showman, aki 13 év után tért vissza a csatornához, és bevallottan nem törekszik arra, hogy a nagy előd, Vágó István nyomdokaiba lépjen.

Az RTL Klub gondolt egyet, és annak ellenére, hogy két éve lukra futott a Legyen Ön is milliomos!-sal - és az azt vezető Fábry Sándorral -, újra elindította az egykor népszerű tévés kvízműsort. Ehhez igyekezett megtalálni a legmegfelelőbb arcot: Friderikusz Sándort, aki legutóbb a konkurens csatorna zenei tehetségkutató műsorának zsűrijében tűnt fel. A Megasztár néhány hete futó hatodik szériája már Friderikusz nélkül zakatol, ő pedig átigazolt az RTL Klubhoz. Igaz, nem elsőre. Amikor a csatorna megkereste a műsorvezetői ajánlattal, Friderikusz nemet mondott. Ahogy a Fókusznak korábban elmondta: nem hitte, hogy komoly felkérést kapott, ezért utasította vissza a lehetőséget. Aztán mégis elvállalta a milliomos vezénylését, de leszögezte: nem akar Vágó István nyomdokaiba lépni, hiszen mégiscsak az ő nevével, arcával kapcsolódott össze a műsor, amelynek első adása éppen tizenkét éve, 2000. február 29-én ment le.

Vágó vagy Friderikusz: a nagy kérdés

A - műsor kedvéért - jó pár kilót ledobó, láthatóan lelkes és energikus Friderikusz be is ült a székbe, és mindent megtett, hogy életet leheljen a Legyen Ön is miliomos!-ba annak tudatában, hogy a hiányzó Vágó-faktort valami mással kell pótolnia. Nem volt, és nem is lesz egyszerű dolga, mert nem kerülheti el az állandó összehasonlítgatást. Még akkor sem, ha teljesen felesleges mérlegre tenni a két műsorvezetőt. Vágó nyolc évig közel 1100 adásban gyártotta a milliomosokat. Lubickolt a pókerarcú kvízmester szerepében, egyénisége garancia volt a sikerre. Friderikusz is profi, de többek között a Friderikusz show, a Gyerekszáj és a Meglepő és mulatságos után - noha akkoriban mind egyedülálló volt a maga területén -, nehéz átvenni és továbbvinni a kvízmesteri örökséget. Megpróbálni persze lehet, és kell is, mert ha valaki, Friderikusz rutinjából és profizmusából adódóan elvileg alkalmas a feladatra.

Amikor Vágó István távozott a csatornától, a Legyen Ön is milliomos!-t átmenetileg jegelték. 2009 szeptemberében „megújították”, Fábry Sándor sztárokat ültetett a székbe. Igaz, nem naponta, és csak hat adás ment le belőle. A Legyen Ön is milliomos! – felpörgetve 2010 márciusában indult Fábryval, de olyan harmatosra sikeredett, hogy két hónap után hibernálták. Na, ezek után - meg persze az után, hogy Vágó a csatorna megkeresése ellenére inkább a Story TV-n futó saját műsort választotta - került a képbe Friderikusz.

Esendő és aranyos

Noha a milliomos elvileg megújult, a játék struktúrája, a stúdióberendezés és az összkép valójában nem változott. Sőt, minden maradt a régiben, olyan mintha egy régi, kényelmes fotelbe huppannánk, leszámítva persze a műsorvezető személyét. Friderikusz lágy, empatikus és nem fél attól, hogy közvetlen kapcsolatot alakítson ki a vele szemben izzadóval. Valójában ez az egyetlen fegyvere. Míg Vágó sokszor percekig fixírozta az éppen aktuális játékost, hogy elbizonytalanítsa, addig Friderikusz olyan, mintha saját magát is próbálná erősíteni.

Amikor például egy sakkal kapcsolatos kérdésnél a rutinosnak tűnő játékos nem jelölte meg a helyes választ, Friderikusz bedobta: „Mit remél?”. A vele szemben ülő kivágta magát, mondván. „Én értem, csak várom a reakcióját”. Ezzel pedig kezdetét vette egy spontán, a milliomos történetében szimbolikus párbeszéd, persze új kontextusban. „Netán mondjam meg a jó választ? Jelöljem be maga helyett?” - kérdezte Friderikusz. „Nekem az is elég, ha három rosszat mond” - vágott vissza a játékos. „Maga hülyét csinál belőlem. Mindent tud, de azért gyakorol rajtam” - így a műsorvezető. „Isten ments. Nagyon tisztelem Önt” - adta a lovat Friderikusz alá szópárbaj-ellenfele. „Ezt megértem” - jött a poén, majd Friderikusz elnevette magát, és biztosította a játékost, hogy „ez nem lesz adásban, ezt csak így kettőnk között mondom. Mindjárt a tévénézők 99 százalékát elküldtem a tévé elől”.

Adásba ment, és milyen jó, hogy így történt. Ugyanis az általános, megszokott kérdéseket, a tipikus és sablonos játékos-karaktereket (félős, magabiztos, tudálékos, bukdácsoló, és még sorolhatnánk) felvonultató műsort csak ez a közvetlenség, esendőség menti meg, legalábbis egy ideig. Hogy a játékos a műsorvezető unszolására népdalt énekel a helyes válasz kisakkozása érdekében, nem újdonság. Az sem, hogy a kvízmester saját helyzetén élcelődik, mondván, megmondja a helyes választ a nyeremény egy bizonyos százalékáért. Az pedig egyenesen kínos, hogy a kulisszatitkokat bemutató magazinműsorban Friderikusz elmondta, azért van képben, azért tudja, hogy mi az a „fotószintézis” - igen, hosszú ó-val - mert adás előtt utánaolvasott. Ennyi.

Summa summárum: elővették, megmelegítették, szokás szerint gusztusosan tálalták a hetente egyszer, szerda esténként jelentkező milliomost, de fűszerezni elfelejtették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
LNT Kult

A nemzet showtime-ja: megnéztük az új Fábry-showt

Kilenc hónap hallgatás után csütörtök este kilenckor az m1-en látható Fábry Sándor új, hetvenperces showműsora. Az adás felvétele a Millenáris Teátrumban kedd este hatkor kezdődött és tíz óra után fejeződött be. Megnéztük.

L. L. Kult

Még áll a cerka, Barbi!

Elindult az RTL Klub nagy dérrel-dúrral beharangozott ügyességi vetélkedője, a külföldön igen népszerű 1 perc és nyersz. Megnéztük az első adást, hogy lássuk, érdemes-e szorítani a hétköznapi embereknek, akik szorgos otthoni gyakorlás után csúzlizással, műanyagpalack-dobálással és ceruzadöntögetéssel jutnak egy perc hírnévhez.

hvg.hu Kult

Kísérteties hasonlóság: erre futotta a Megasztárnak?

Ismét itt a Megasztár. A Tv2 zenei tehetségkutatójának hatodik szériája február 10-én indul, az előválogatók legígéretesebb és legfülsértőbb performanszainak a bemutatásával. Hogy mit várhatunk az idei felhozataltól, csak a következő hetekben derül ki. A műsor beharangozójában mindenesetre nem sikerült sok egyedi ötletet felvonultatni: az a változtatás legkisebb igénye nélkül követi az American Idol beharangozóját. Jó, a szereplőket kicserélték.