szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ellenállásba ütközik a lakosság részéről a Helsinkibe tervezett Guggenheim Múzeum építése: a finn fővárosban lakók 75 százaléka utasítja el a projektet - derült ki a Helsingin Sanomat című napilap felkérésére készített közvélemény-kutatásból. Hasonlóan elutasító a közeli Espoo és Vantaa városok lakossága is. Vantaa-ban például a válaszadók 82 százaléka van a múzeumépítés ellen.

Egy évvel korábban még a főváros lakosságának a fele támogatta a projektet. A helsinki városi képviselők várhatóan áprilisban szavaznak.

Risto Ruatava, a városi képviselőtestület elnöke szerint nem meglepő a dolog, hiszen "az ilyen projekteket mindig elutasítják". Hozzátette: "ha az ellenzőkre hallgattunk volna, nem állna ma Helsinkiben az Ateneum Múzeum sem".

A Guggenheim Alapítvány január elején adott zöld utat a múzeum építésének. Paavo Ahrinmäki kulturális és sportminiszter azonban ekkor kereken elutasította, hogy tárcája bármiféle anyagi támogatást nyújtson a projekthez. Ahrinmäki kijelentette, hogy a kulturális büdzsében nincs pénz a Guggenheim Múzeumra és hiányolta a tervekből a kultúrpolitikai újításokat is.

A városközpontban 140 millió euróból felépítendő, 12 ezer négyzetméter alapterületű múzeum a tervek szerint évente félmillió látogatót vonzana, ebből 300 ezret Finnországból. A múzeumépítést nagyrészt hitelből fedeznék, de a finanszírozás többi része még tisztázatlan. A tervezők számítanak állami támogatásra is, de még nem tudni, hogy az állam mennyivel és milyen forrásból járulna hozzá a beruházáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből