szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt építész érdemelte ki idén a legrangosabb magyar építészeti kitüntetést, az Ybl-díjat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter adott át szerdán a BM Márványtermében.

Az 1953-ban alapított és 1992-ben újraszabályozott Ybl Miklós-díj átadása március 15-e megünnepléséhez kapcsolódik. Ez a legrangosabb magyar építészeti kitüntetés, amely a hazai környezet építése, alakítása és értékmegőrzése érdekében kifejtett alkotói tevékenységért adományozható.

A bronz emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal járó díjat átvehette Csernyus Lőrinc Zoltán, a Triskell Kft. ügyvezető igazgatója, aki elsősorban a kistelepüléseken a hagyományokhoz igazodva fejti ki tervezői munkáját. "Tevékenységével jelentősen hozzájárult a fejlődésben lemaradt peremvidékek kulturális színvonalának emeléséhez" - értékelt Gerle János Ybl-díjas építész.

Gelesz András, a Gelesz és Lenzsér Kft. vezető tervezője személyiségében tükröződik az építész-alkotó karakter kettőssége, a humán és reálszférában való párhuzamos, egymással szimbiózisban lévő gondolkodás. "Szakmai elhivatottsága és professzionalitása már évek óta méltóvá teszi őt az Ybl-díjra" - írta róla a pályatárs, Zoboki Gábor.

Krizsán András, a Modum Építésziroda Kft. vezető tervezője "azon kevés építészek egyike, akinek a munkásságában példamutató egységben jelenik meg az alkotás magas szintű gyakorlása, művelése, ugyanakkor a környezet iránti érzékenység egyszerre - méltatta munkásságát U. Nagy Gábor, Ybl-díjas építész.

Szabó Tamás János okleveles építészt, a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. vezető építész tervezőjét "kiváló mesterségbeli felkészültség, tájékozottság jellemzi a világ építészetének tendenciáiban. Az épületeket mindenkor azok szűkebb és tágabb környezetébe helyezve tervezi, alakítja, s figyelme fókuszában áll az úgynevezett energiatakarékos és a 'zöld' építészet is" - írta laudációjában Finta József Kossuth-díjas építész, az MTA rendes tagja.

Eleőd Ákos, a Homo Humanus Kft. ügyvezetője, vezető tervezője az építészet szinte minden területén kifejtett munkássága elismeréseként vehette át a kitüntetést. "Lakóházai, belsőépítészeti munkái, térarchitektúrái átgondolt, karakteres építészeti szemléletet tükröznek" - írta róla méltatásában Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportos villanyautó: Magyarországon a Skoda Enyaq Sportline iV

Sportos villanyautó: Magyarországon a Skoda Enyaq Sportline iV

WHO: Európában percenként 160-an fertőződnek meg a koronavírussal

WHO: Európában percenként 160-an fertőződnek meg a koronavírussal

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos