szerző:
MTI

Meghalt Fogarasi János dzsessz zongorista, a zenészt április 13-án, péntek hajnalban érte halál - tudatta a család az MTI-vel pénteken.

A zenész 77 éves korában, súlyos betegségben hunyt el, január óta tartó autoimmun betegségben szenvedett - mondta lánya, Fogarasi Bernadett. Hozzátette: a művész kiváló apa és négy unoka nagyapja volt. Temetéséről később intézkednek. Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző, zenész, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetője arról beszélt az MTI-nek, hogy Fogarasi János alapító tagja volt a Művészeti Szakiskolának, amely saját halottjának tekinti őt.

Fogarasi János zongorista 1935-ben született Budapesten. Első felvételeit 1958-ban készítette orsós magnóra, a hatvanas évek elejétől az első budapesti dzsesszklubban lépett fel rendszeresen, majd Pege Aladár együttesében zongorázott.

A Metro zenekarnak 1970-1970-ben, Schöck Ottó távozása után volt a billentyűse, kültagként játszott Török Ádám Minijében, 1974 és 1980 között a Csík-Fogarasi-Jávori Trió tagja, 1980-tól 1983-ig Horváth Charlie-val az Olympia együttesben játszott. Boncz Gézával és Lehr Ferenccel 1983-ban megalapította az Atléta Triót, amely elsősorban zenei paródiákat játszott. 1990-től zenetanárként dolgozott a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskolában.

A nagybőgős Egri Jánossal, Szalai Gábor dobossal, valamint Szele Tibor harmonikással 1995-ben több hangfelvételt készített a Magyar Rádió részére. 1995-től tíz éven át zenélt Berki Tamás Shabu-Shabu elnevezésű formációjában, amely Berki Sings Jazz címmel 1996-ban egy dzsessz sztenderdeket tartalmazó CD-t is kiadott. 2000-2001-ben még a Schuster Lóránt vezette hard rock formációban, a P. Mobilban is megfordult.

Első saját lemeze csak 2011-ben jelent meg A Kind of Taste címmel: az album húsz zongoradarabot tartalmaz a dzsessz fénykorából. Szintén tavaly adták ki a Best of 70-es évek című lemezt, amelyen Fogarasi Hammond orgonáját dobos és bőgős kíséri, a C3 című album pedig a Hammond C3-as típusának szólólemeze

Fogarasi János Hammond orgonán közreműködött Gerendás Péter Nagyvárosi legendák című, tavaly év végén megjelent albumán is. "Nagyon régóta szerettem volna vele dolgozni, hiszen fantasztikus zongorista, akinek a sors kifürkészhetetlen akaratából csak 2011-ben jelent meg első szólólemeze" - mondta idén januárban Gerendás Péter az MTI-nek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence