szerző:
hvg.hu

Gyermekét elhagyó, börtönt is megjárt apát alakít új filmjében Robert De Niro. A tinilányok bálványa, Zac Efron ismét álmai nőjéért harcol - ezúttal egy kisgyermekes anyáért -, míg a környezetvédelmi aktivista, Severn Cullis-Suzuki a bolygó védelméért kampányol. És persze jön a Magyarország 2011: egy szkeccsfilm neves hazai rendezők alkotásaiból. Filmajánlók a hétre.

Mocsokváros utcáin

„Egy történetmesélő mester kezében vagy, ne félj!”

Jonathan Flynn nem volt jó apa. Tudni sem akart fiáról és annak anyjáról. Élte az életét, sumákolt és piti csalásokra adta a fejét. Meg is járta: börtönbe került. Szabadulása után beállt taxisofőrnek, közben azt képzelte magáról, hogy tehetséges író, történetmesélő, egyszóval: művész. A fiával - Nickkel - nem sokkal első találkozásuk után megszakította a kapcsolatot. Nick - az író - egy hajléktalanszállón vállalt állást, itt szembesült azzal, hogy a családi szálak eltéphetetlenek.

Robert De Niro - aki tavaly négy filmben is feltűnt - Jonathan Flynn szerepében az ellenszenves apát kelti életre, akin ugyan lehetne segíteni, de igazi önsorsrontó: nem törekszik a harmonikus életre. Az adaptáció igaz történeten alapul: az író, költő, Nick Flynn visszaemlékezésén. Az Another Bullshit Night in Suck City 2004-ben jelent meg nyomtatásban, azóta pedig több mint tíz nyelvre fordították le. A memoárból kiderül, hogyan hozta össze a sors Flynnt a nyolcvanas évek végén - egy hajléktalanszállón - apjával. (Flynn anyja egyébként fia 22 éves korában öngyilkos lett.) 2007-ben a Twentieth Century Fox megvásárolta a filmes jogokat, de a forgatás csak 2010 nyarán kezdődött. (Bemutató: április 19.)

Rendező: Paul Weitz

Főszereplők: Robert De Niro, Paul Dano, Julianne Moore, Olivia Thirlby

IMDb-értékelés: 6,9/10

Szerencsecsillag

„Egy éjszakai rajtaütés után történt.”

A High School-tinimusicalek ügyeletes szépfiúja, Zac Efron nem tud kibújni a bőréből: a szirupos szerepek bűvölete ezúttal is magával ragadta. A Szerencsecsillag című romantikus filmben olyan, Irakból visszatérő katonát alakít, aki egy titokzatos fénykép nyomába ered, bízva benne, hogy megtalálja az azon látható fiatal nőt, mert közvetve ez a kép mentette meg az életét. Legalábbis ő ezt hiszi. A rejtélyes nőnek kisgyereke van és egy meglehetősen agresszív exe. De Logan nem adja fel, még úgy sem, hogy számos akadály nehezíti a szerelmesek egymásra találását. A fiatal anyát Taylor Schilling alakítja, akit a kórházsorozatok rajongói a Mercy angyalai című szériából ismerhetnek. Érdekes véletlen, hogy ebben éppen egy olyan nővért alakított, akit Irakból visszatérve rémképek gyötörtek. (Bemutató: április 19.)

Rendező: Scott Hicks

Főszereplők: Zac Efron, Taylor Schilling, Blythe Danner

Severn, gyermekeink hangja

Jean-Paul Jaud Severn, gyermekeink hangja című dokumentumfilmjében egy kanadai lány történetét dolgozza fel, aki 12 éves korában a Rio De Janeiróban tartott Világcsúcson a bolygóért kampányolt. „Az vagy, amit teszel, nem pedig az, amit mondasz. Ti döntötök, milyen világban nőjünk fel” - mondta akkor Severn Suzuki. Tíz évvel később a fiatal környezetvédelmi aktivista a Time magazinnak úgy nyilatkozott: Rióban hat percig beszélt. Állótapsot kapott, a küldöttek közül néhányan sírva is fakadtak beszédétől. 18 évvel később - a film készítésének idején - Severn várandós volt első gyermekével. „Elveszíteni a jövőt nem olyan, mintha egy választást veszítenénk el” - üzente a nő. Severn Suzuki harcos aktivista-családban nőtt fel: apja, David Suzuki - harmadik generációs kanadai japán - környezetvédelmi aktivistaként dolgozott. Severn 9 éves volt, amikor megalakított egy gyerekcsoportot - Environmental Children's Organization (ECO) -, hogy generációjuk tagjait megtanítsák arra: a környezetvédelem saját érdekük. (Bemutató: április 19.)

Rendező: Jean-Paul Jaud

Főszereplők: Edouard Chaulet, Severn Cullis-Suzuki, Nicolas Hulot

Magyarország 2011

Már az idei filmszemlén levetítették, április 19-től pedig a mozikban is látható a Magyarország 2011 című dokumentumfilm, melyet kilenc magyar rendező jegyez. Az alapötlet - egy rövidfilmekből álló szkeccsfilm - Tarr Béla fejéből pattant ki, üzenete pedig azt sugallja, hogy hamarosan meghal a magyar filmipar. A felkért rendezők - Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Forgács Péter, Siroki László, Fliegauf Bence, Pálfi György és Salamon András - önköltségi alapon dolgoztak, a rendelkezésükre álló eszközökkel, forrásokból. Tarr Béla - aki producerként jegyzi a filmet - legutóbbi alkotásának, A torinói lónak éppen a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. A sajtóbemutató után Tarr elmondta: egy ideig biztos nem rendez. „Nekünk most jó időre abba kell hagyni. Nagyon félő az ismétlés veszélye" - mondta akkoriban Tarr. A Magyarország 2011 már egy előrehaladottabb stádiumban készült, amikor az ismétlésnél sokkal esélyesebb a halva születés.

Producer: Tarr Béla

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk

Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újra telefonál a hírhedt kutatócég, keresik a Fidesz-vereség okát

Újra telefonál a hírhedt kutatócég, keresik a Fidesz-vereség okát

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár