szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem épül Guggenheim Múzeum Helsinkiben, mert a városvezetés szerdán kis többséggel leszavazta a tervet.

A városi tanács 8:7 arányban vetette el a főleg a Jussi Pajunen konzervatív főpolgármester által támogatott projektet, miután korábbi álláspontjukat megváltoztatva a zöldpárti tanácstagok többsége nemmel voksolt a 140 millió eurós beruházásra. 

Korábban úgy tűnt, hogy a hevesen vitatott, a közvélemény többsége által elutasított múzeumi terv élvezi a városvezetés, benne a konzervatívokkal szövetséges Zöldek támogatását. Finn lapok feltételezése szerint a Zöldek a projekt elvetésével álltak bosszút a Pajunen vezette konzervatívokon azért, mert azok két hete nem az ő jelöltjük, hanem egy szociáldemokrata politikus alpolgármesterré történt megválasztását támogatták.

Guggenheim Múzeum, New York
©

A városi tanács elutasító döntése után a tervet már nem is terjesztik a teljes képviselőtestület elé. Paavo Arhinmaki kulturális miniszter elégedett a projekt végleges elvetésével, mert az szerinte túl drága lett volna. Hozzá hasonlóan vélekedik a helsinkiek többsége is, akik szerint a múzeum túl költséges lett volna a súlyosan eladósodott finn főváros számára, és negatív hatással lehetett volna a hazai művészeti életre. 

Jussi Pajunen a Guggenheim-márka Helsinkibe csalogatásával akart lökést adni a főváros idegenforgalmának és "világvárosibb" rangot kölcsönözni Helsinkinek. A 12 ezer négyzetméteresre tervezett múzeum a város kellős közepén épült volna, és főleg a grafikára, az építészetre és az új technológiákra szakosodott volna.

A Finnországban tervezett Guggenheim Múzeumra már áldását adta a Solomon R. Guggenheim Alapítvány, és a finnek már el is költöttek 2,5 millió eurót egy megvalósíthatósági tanulmányra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost