szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átadták a 2011 legjobb albumainak és előadóinak odaítélt Fonogram-díjakat. Yonderboi, a The Idoru és Skrillex is a díjazottak között van.

Motoron érkező, éneklő műsorvezető (Kovács Áron), felkapott hazai zenészek produkciója a kategóriagyőztesek kihirdetése között (Palya Bea, Kökény Attila, Tóth Vera, Magashegyi Underground, Magna Cum Laude), harmatos, olykor kínos műsorvezetői sziporkák ("Ha Pitbull nyert, hazamegyek!"), lelkes díjátadók, meglepett nyertesek, dadogó köszönetnyilvánítások, vidéki szépségverseny-fíling: röviden így lehet jellemezni a Millenáris Parkban megrendezett idei Fonogram díjátadót. Amiről nem hiányozhatott a hazai könnyűzene egyik celebje, a közönséget tapsra buzdító SP sem.

A legjobb tavalyi albumoknak és előadóknak járó aranyozott mikrofont 18 kategóriában osztották ki. Az év hazai elektronikus zenei produkcióját Yonderboi nyújtotta, akinek a "Zsiráffal együtt" ez a harmadik díja. Az év hazai hard rock vagy heavy metal albumáért járó elismerést a The Iduru kapta a Time-ért, míg a hazai alternatív albumok közül a Néniket a bácsiknak! lett a befutó, a Kiscsillagtól. Az év hazai modern pop-rock albuma a Freshfabrik Morája.

Hazai jazz kategóriában Alapi István niXFactor című korongja nyert, hazai nép- vagy világzenei kategóriában pedig a Kerekes Band - What The Folk!? című lemeze. "Egy oka lehet, hogy mi nyertük a díjat: pimaszul jók vagyunk" - kommentálta az elismerést vicceskedve az együttes frontembere.

Az év külföldi elektronikus zenei produkciójáért járó elismerést Skrillex kapta, külföldi hard rock vagy heavy metal kategóriában a Foo Fighters Wasting Light című albumának ítélték a díjat. Az év külföldi alternatív albuma a Kasabiantől a Velociraptor!. Külföldi klasszikus pop-rock kategóriában a Nickelback Here And Now című korongja, a külföldi modern pop-rock albumok közül pedig Adele 21 című lemeze nyert.

Az év hazai dala, a Class FM hallgatóinak szavazata alapján az egykori X-faktoros Vastag Csaba és Vastag Tamás közös dala, az Őrizd az álmot. Az év hazai felfedezettje Ozone Mama.

A gyermek albumok közül Halász Judit Apa figyelj rám című korongját díjazták. Hazai klasszikus vagy kortárs komolyzenei kategóriában Hortobágyi László-Gáyan Uttejak Orchestra kiadványa, az Entransociety nyert.

Hazai klasszikus pop-rock kategóriában Bródy János jeleskedett,  Az Illés szekerén-nel. "Annyi őrült év után úgy látszik, még mindig fent vagyok a szekéren" - mondta Bródy a köszönetnyilvánítás után.

Az év hazai szórakoztató zenei albuma Szenes Ivántól a Hosszú az a nap. "Úgy érzem, apám, Szenes Iván itt van velünk a túlvilágról" - közölte a díjat átvevő, meghatott Szenes Andrea.

Az életműdíjat az idén 60. születésnapját, szövegírói pályafutásának 40. évét ünneplő Horváth Attila kapta.

A Fonogram-díjátadót - 2004-ig Arany Zsiráfnak nevezték - ezúttal is a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége rendezte. A jelöltekről és a jelölés folyamatáról az esemény honlapján olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?