szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-Korea és Indonézia után a Fülöp-szigeteken is Lady Gaga koncertjének betiltását követelik vallási csoportok. Egy pénteki tüntetés után az érintett manilai kerület polgármestere szigorú rendszabályokat léptetett életbe, és közölte, hogy ellenőrökkel felügyelteti az előadást.

Antonino Calixto, a május 21-22-i koncerteknek helyszínt adó manilai Pasay kerület polgármestere közölte a szervezőkkel, hogy az extravagáns énekesnőnek tartózkodnia kell a meztelenségtől, a kéjes mozgástól és az istenkáromlástól. A helyszínen ellenőrök gondoskodnak majd arról, hogy Lady Gaga betartsa a szabályokat. "Nem engedem meg senkinek, hogy bármilyen módon megkérdőjelezhető koncertet adjon" – mondta a polgármester.

Pénteken egy bibliatanulmányozó ifjúsági szervezet több tucat tagja tüntetett a kerületi polgármesteri hivatal előtt, azt hangoztatva, hogy az énekesnő dalai és klipjei, különösképpen Judas című dala, sértik a vallásos embereket. Benny Abante volt törvényhozó, a tüntetők vezére azzal fenyegetőzött, hogy feljelentik az énekesnőt, ha előadja a Judas című számot.

Lady Gaga "Born This Way" című világturnéján a teltházas fellépéseket vallási csoportok tiltakozásai kísérik Ázsiában. Április végi szöuli turnéindító koncertjének látogatását megtiltották 18 éven aluliaknak, miután egy vallási közösség tagjai imádsággal próbálták megakadályozni, hogy fellépjen a szerintük homoszexualitást és pornográfiát terjesztő világsztár.

Június 3-ra tervezett jakartai koncertjétől, amelyre már eladták mind az 50 ezer jegyet, megvonták az engedélyt, miután egy szélsőséges iszlám szervezet azzal fenyegetőzött, hogy káoszt teremt, ha engedik fellépni "az ördög hírnökét". Az Iszlám Védelmi Front azt állítja, hogy tagjai készek akár életük árán is megakadályozni Lady Gaga koncertjét. Az indonéziai koncert szervezői ugyanakkor még nem mondtak le végleg arról, hogy valahogy mégis megtartsák a rendezvényt.

A tiltakozási hullám ellenére Lady Gaga a hírek szerint egyelőre nem fogja vissza magát, showműsorai továbbra is ugyanolyan extravagánsak, mint korábban. Hongkongi, tokiói és tajvani fellépését semmilyen incidens nem zavarta meg. Tajpejből, ahol két koncertet is adott, az énekesnő twitterüzenetben küldött magáról egy rajongójával közös fotót. Az iskolásfiú osztálytársaival egymást váltva hét napig állt sorban, hogy belépőjegyhez jusson.

A CNA tajvani hírügynökség szerint a tajpeji fellépés fénypontja volt a Hair című dal előadása, amikor Lady Gaga rákötötte egy hatalmas biciklire a tajvani lobogót és a nemzetközi melegjogi mozgalom szimbólumát, a szivárványszínű zászlót, miközben melegjogi jelszavakat hangoztatott, és arra buzdította az embereket, hogy mindenki büszkén vállalja magát, függetlenül szexuális irányultságától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!