szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc bemutatót tervez a következő évadra a budapesti Új Színház, melynek vezetői keddi sajtótájékoztatójukon szép sikerként értékelték a teátrum rövidesen záruló évadát.

Dörner György ügyvezető igazgató felidézte, hogy a vezetőváltás óta eltelt szűk négy hónap alatt Kodolányi János Földindulás és Páskándi Géza Vendégség című darabjait mutatták be; az előadások értékelése szerint sikerrel mennek. Az idei szezon utolsó premierjével szombaton jelentkezik az Új Színház: Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című tragikomédiáját Kautzky Armand rendezi Incze József, ifj. Jászai László, Ujréti László, Koncz Andrea és Fazekas Zsuzsa szereplésével a Bubik István Stúdiószínpadon. Mint az igazgató megjegyezte, "viharos körülmények" között kellett dolgozniuk, de ezt a munka folyamán nem érezték, mert csak a művészi feladatokra koncentráltak.

Pozsgai Zsolt művészeti vezető, főrendező hozzátette: megszűnni látszik "az az elhatárolódás, kirekesztés", amely a vezetőváltást övezte. A következő produkciókról szólva közölte, hogy a Giorgio Pianosa néven általa írt Mert a mamának így jó című komédia előbemutatóját augusztusban Szentendrén tartják. Az előadásban Dörner György színészként működik közre, mellette többek között Bánsági Ildikóval, Gregor Bernadett-tel, Vass Györggyel, Lux Ádámmal és Nagy Zoltánnal találkozhat a közönség.

A 2012/2013-as évadban a Nagyszínpadon mutatják be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámáját, Nyirő József Jézusfaragó ember című havasi játékát és Tamási Áron Ábel című zenés játékát. Itt kerül sor Csurka István A hatodik koporsó című, a trianoni döntésről szóló dramatikus dokumentumjátékának ősbemutatójára, valamint Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátékának premierjére is, amely Pozsgai Zsolt elmondása szerint megmutatja majd a nagy regényíró komikus, abszurd oldalát is.

A Bubik István Stúdiószínpad műsora a következő szezonban Csurka István Deficit és Németh László Bodnárné című darabjaival bővül. A korábban bemutatott produkciók közül az Új Színház társulata a Földindulást, a Vendégséget, A szűz és a szörnyet, valamint Kocsis István Árva Bethlen Kata című történelmi játékát tartja műsoron.

Papp Gyula zenei vezető beszámolója szerint a közönség az elmúlt hónapokban komoly érdeklődést mutatott a teátrum zenei programja iránt, melyet ebben az évadban a Historica együttes fellépésével zárnak június 4-én. A következő szezon műsortervében szerepel egy Erdélyi Mihály 20. század eleji slágereiből összeállított zenés est, egy Medveczky Ádám és Medveczky Attila által szerkesztett sorozat népszerű operák keresztmetszeteiből, valamint Kacsóh-Heltai János vitézének feldolgozása, kiegészítve Petőfi-versek megzenésítésével.

Az Új Színház közönségét zenés Wass Albert- és Reményik Sándor-estek is várják majd, és a teátrum elképzelései között szerepel, hogy meghívják Csoóri Sándort az Ifjú Muzsikás együttessel. Dörner György a társulatról szólva az MTI kérdésére elmondta: a távozók helyére sokkal többen jelentkeznek, mint ahány művészt a színház fogadni tud. Mindemellett segíteni szeretnének a tehetséges, bár "nem eléggé sztárolt" színészeknek - hangsúlyozta az ügyvezető, hozzáfűzve: a miskolci Hevesi Sándor Színház új vezetése például a közelmúltban 23 színészt küldött el, míg a Budapesti Kamaraszínház megszűnt. Mind Dörner György, mind Pozsgai Zsolt kiemelték: nem tesznek különbséget a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező és az egy-két darabra szerződtetett színészek között, mindenkit a társulat tagjának tekintenek.

A korábbi társulat tagjai közül a 2012/2013-as évadban Almási Sándort, Bánsági Ildikót, Derzsi Jánost, Nagy Zoltánt, Nemes Wandát, Tordai Terit és Vass Györgyöt láthatja a közönség az Új Színház színpadán. A következő évadban szerepel az Új Színházban mások mellett Bordán Irén, Brunner Márta, Helyey László, Kautzky Armand, Koncz Gábor, Kökényessy Ági, Szabó Sipos Barnabás és Tóth Auguszta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével

Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével