szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A belga Hergé által 1932-ben rajzolt Tintin Amerikában 1,338 millió euróért kelt el szombaton egy párizsi aukción.

A képregények történetében soha korábban nem látott összegért, 1,338 millió euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 400 millió forintért) kelt el egy szombati párizsi árverésen a világ legdrágább képregénye, a belga Hergé által 1932-ben rajzolt Tintin Amerikában borítója.

A "kilencedik művészet" legdrágább alkotását eddigi tulajdonosa 2008-ban vásárolta 764.218 euróért, ugyancsak rekordáron. A mostani aukción az Artcurial árverezőház nem adott meg kikiáltási árat, de - mint utólag közölték - legalább egymillió eurót reméltek érte. A sikeres licitáló kilétét az aukciósház nem fedte fel, mint ahogy ismeretlen az eddigi tulajdonos is. 

A tussal és színes gouache vízfestéssel készített borító a Tintin Amerikában első kiadása számára készült, amely elsőször a Petit Vingtieme, majd a Casterman kiadó gondozásában jelent meg.

Tintin kalandjainak csupán öt, gouache festéssel készült borítója van. Közülük csak kettő van magántulajdonban, ezek egyike a szombaton kalapcsán alá került példány. A többit a Moulinsart Alapítvány őrzi. A többi Tintin-borító tussal készült, és később színezték ki.

A Tintin.com internetes portál szerint az Hergé művésznéven alkotó belga rajzoló, Georges Remi (1907-1983) képregényfüzeteit több mint 80 nyelvre fordították le és több mint 230 millió példányban adták el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében